
Hi ha dies que no sé què pensar, dies en què penso que el millor seria deixar que l’opinió flueixi, com ho fa l’aigua, buscant el solc més propici, obrint-se pas entre barrancs i senders, fluint fins a arribar a la mar, que és com morir, diria el poeta, el lloc on l’aigua que ens dóna la vida es perd en la immensitat salada l’aigua marina. Hi ha dies, que busco entre lectures les paraules precises amb les quals poder establir aquest vincle quinzenal amb el lector, si és que el tinc, vull creure que a l’altre costat de la pà gina sempre hi ha alguna persona que llegeix el que escric.
Avui, portat per un impuls, he llegit en l’ediciĂł digital de The New York Times una entrevista a Noam Chomsky. He llegit: “La consciència Ă©s la nostra guia, sense importar com vulguem justificar-la o quins abillaments li posem.” He tancat els ulls, per buscar a la meva consciència la meva reflexiĂł, perquè n’emanĂ©s, com l’aigua en el seu brollador, un pensament per posar-lo en comĂş, versar una opiniĂł que m’ajudi a donar testimoni de la realitat. He obert els ulls i he continuat llegint: “Els problemes mĂ©s importants que cal atendre sĂłn les amenaces reals a l’existència que enfrontem actualment: el canvi climĂ tic i la guerra nuclear.” Sobre el canvi climĂ tic he dissertat en aquestes pĂ gines, ho he fet amb els vĂmets de la documentaciĂł i comparant les meves paraules amb l’opiniĂł d’experts. Mai no he parlat, crec recordar, sobre una possible guerra nuclear, mai no he pensat que poguĂ©s ser possible, ara bĂ©, si una persona com Noam Chomsky s’ho planteja i fa publica la seva preocupaciĂł en una entrevista en un diari com The New York Times, Ă©s per preocupar-se i pensar-hi seriosament.
DesprĂ©s de la lectura de l’entrevista, he fet un repĂ s als digitals de diferents diaris. En tots hi he trobat les mateixes notĂcies, tractades d’una manera o altra, segons sigui la tendència polĂtica del diari en si, en definitiva, una informaciĂł que es repeteix fins a la sacietat i es vicia fins a arribar a no interessar ningĂş.
He pensat trencar una promesa, que em vaig fer a mi mateix, i començar a pensar sobre la polĂtica a l’EmpordĂ . He llegit amb atenciĂł els diaris locals, escoltat les emissores de rĂ dio i vist les dues cadenes de televisiĂł. Penso que aquests mitjans tracten amb coneixement de causa la informaciĂł que es genera a la comarca i que els columnistes, els que decideixen opinar sobre les coses de casa, ja ho fan amb un coneixement de la realitat local que jo no tinc, per tant , la meva mirada sobre la realitat de la comarca seria la d’una persona aliena, a qui falten les competències que connecten el superficial amb el profund.
Sense inspiraciĂł, amb l’aigua del pensament embassada en una nebulosa cerebral que impedeix que les connexions neuronals permetin a les muses trobar les paraules necessĂ ries i exactes, m’he decidit per llegir, però en aquest moment el meu Ă nim no estava per lectures. He encès el televisor mentre la meva mirada navegava rastrejant notĂcies en els digitals i les meves orelles posats en els tertulians d’una emissora de televisiĂł estatal. M’he fastiguejat, he sentit vergonya aliena quan escoltava com s’interpel·laven uns als altres, dividits en bĂ ndols, com si les seves opinions representessin a tal o tal partit polĂtic. No m’estranya que tanta opiniĂł, docta o no, al final produeixi cansament i posa en evidència el divorci entre l’opiniĂł pĂşblica i l’opiniĂł publicada, encara que, aquest soroll cala com la pluja fina i si una mulla fins als ossos, els creadors de realitats informatives i els generadors d’opiniĂł, tambĂ© acaben imposant el seu relat de la realitat.
Poques vegades es parla i s’opina dels problemes reals i quotidians. Noam Chomsky, en l’esmentada entrevista del 6 de juliol al diari novaiorquès, tambĂ© opinava sobre el seu paper d’oracle, de qui l’opiniĂł importa a milions de persones a tot el mĂłn: “Donar testimoni Ă©s suficient per tenir la motivaciĂł de seguir endavant. A mĂ©s, res Ă©s mĂ©s inspirador de veure com les persones pobres i que pateixen, que viuen en condicions incomparablement pitjors que les que nosaltres tolerem, continuen sense pretensions o escĂ ndols amb la seva lluita valenta i compromesa amb la justĂcia i la dignitat”. Les seves paraules em fan recordar les imatges de milers de refugiats que fugen de realitats inimaginables per a nosaltres, la de milers de persones voluntĂ ries que cada dia lluiten per la dignitat i la justĂcia, ho fan de manera anònima, sigui cooperant amb una organitzaciĂł solidĂ ria, ajudant persones properes o passant part del seu temps lliure col·laborant amb l’associaciĂł de veĂŻns del seu barri, amb el club esportiu en què juguen els seus fills o amb l’associaciĂł local de CĂ ritas, Creu Roja o l’AssociaciĂł Roses contra el CĂ ncer, per citar algunes. Afortunadament la societat s’organitza i prossegueix amb el seu dia a dia deixant que el plugim informatiu li cali el menys possible.
Recordo el poema Per qui toquen les campanes: “Qui no mira al sol al capvespre? / Qui treu els ulls del cometa quan esclata? / Qui no posa l’orella quan algĂş toca una campana? / Qui pot no escoltar aquella campana la mĂşsica de al qual el trasllada fora d’aquest mĂłn? / Cap home Ă©s una illa sencera per si mateix./ Cada home Ă©s una peça del continent, una part del tot./ Si el mar Ă©s una porciĂł de terra, tot Europa queda disminuĂŻda, com si fos un promontori, o la casa d’un dels teus amics, o la teva pròpia./ Cap persona Ă©s una illa; la mort de qualsevol m’afecta, perquè em trobo unit a tota la humanitat; / Per això, no preguntis mai per qui toquen les campanes; toquen per tu.” (John Donne, 1572-1631). Penso, que no he d’afegir cap comentari, que queda tot dit, que les campanes toquen per tots nosaltres, que no som illes. Però el pensament no s’atura, avança mentre camino i contemplo com el sol s’amaga desprĂ©s de la Mare de DĂ©u del MĂłn, mentre miro les vides amb les quals em creuo, aquestes vides d’altres ques’assemblen a la meva vida, mĂ©s aviat, des de la meva experiència intento imaginar-les. Llavors, la paraula som s’imposa. Som Ă©ssers anònims que ens creuem sense mirar-nos si mĂ©s no. De tant en tant, algĂş que coneixem i amb el qual intercanviem un “hola i un adĂ©u” o bĂ© amb qui ens parem a conversar breument. De vegades, en aquesta intercanvi de paraules passa el miracle, el nostre parar-nos a conversar Ă©s mĂ©s que un convencionalisme social i les pales flueixen i es converteixen en conversa. SĂłn persones amb qui veritablement connectem, amb les quals podem construir una amistat. John Donne i Noam Chomsky han estat la llum que han inspirat aquesta opiniĂł. Les muses s’han anat de vacances i la realitat informativa Ă©s tan poc gratificant, que he hagut de buscar en els versos del poeta metafĂsic anglès el pensament que descriu el meu estat d’à nim i en les opinions de Noam Chomsky, reafirmar-me en algunes de les meves pròpies opinions i, grĂ cies a aquest professor emèrit de lingĂĽĂstica de l’Institut Tecnològic de Massachusetts, recordar-me a mi mateix, que els periodistes tenim l’obligaciĂł d’informar i opinar veraçment i objectiva, el de convertir-nos en Els guardians de la llibertat (tĂtol d’un dels seus llibres) Ă©s un paper que assumeixen alguns mitjans de comunicaciĂł per defensar els interessos del poder. En dies com avui costa embastar una opiniĂł sobre la realitat informativa que patim.
Leave a Reply