Empúries recupera la Casa dels Mosaics, una de les domus més ben conservades

0
1689

El conseller Santi Vila va visitar el jaciment i va elogiar la gran “potència didàctica” del conjunt arqueològic


L’art del mosaic és un dels més antics del món, els primers daten del segle IV i III aC i s’utilitzaven per decorar interiors. El jaciment arqueològic d’Empúries, a l’Escala, ha recuperat la casa de mosaics gràcies a la restauració i la museïtzació d’aquest espai. Es tracta d’una de les domus o casa romana més ben conservades del conjunt arqueològic i constitueix un dels elements icònics del jaciment per les seves grans dimensions i pel fet de conservar un destacat conjunt de mosaics originals romans. Durant els anys quaranta es va excavar completament la zona i es van poder recuperar alguns elements com ara el criptopòrtic, un passadís cobert de volta que es feia servir com a bodega o magatzem a l’època.

LA CASA DELS MOSAICS. Encara que la domus va ser restaurada a mitjan segle passat, l’espai ha passat diverses patologies pel pas del temps ha tingut certes dificultat per garantir la seguretat durant les visites i per aquesta raó la direcció del jaciment es va veure obligada a tancar l’accés.

ACN

PATRIMONI EN ACCIÓ. El Departament de Cultura de la Generalitat i l’Obra Social La Caixa han impulsat la restauració mitjançant el programa Patrimoni en Acció amb una inversió de 784.420 euros. El projecte, elaborat pel despatx d’arquitectura dirigit per Irene Sancho Janoher, ha implicat l’adequació i museïtzació d’aquest passadís de volta juntament amb el peristil (un conjunt de columnes a l’entorn d’un pati). Un del investigadors i arqueòlegs del MAC Empúries, Pere Castanyer, afirmava durant la presentació que aquest espai cobert no s’havia pogut mostrar mai al públic a causa de les deficiències estructurals que tenia. El següent pas pel jaciment, serà la redacció del projecte de renovació del museu amb la previsió d’executar les obres l’any vinent. S’incorporarà un ascensor i d’aquesta manera millorarà l’accessibilitat a aquest punt del jaciment

MUSEU. La casa dels mosaics ja està oberta al públic i es pot visitar dins l’horari d’obertura del jaciment, però amb grups reduïts de 25 persones. Pel què fa a la museïtzació, l’exposició inclou recursos audiovisuals que projecten imatges sobre el funcionament del criptopòrtic. Dins el museu es pot veure com apareixen personatges amb restitucions de 3D de les diferents parts i estances de la casa. L’objectiu és recrear, a través de diverses persones que haurien viscut a la domus, com eren aquestes construccions. El visitant és rebut per Caius, propietari de la casa, i guiat pel seu esclau, Bucco.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li