Els veĂŻns de Viladamat porten una tona de deixalles al compostador

0
2155

En només dos mesos la instal·lació ha generat 700 kg de compost que fertilitzaran espais tant públics com privats


 

El 53% de les llars de Viladamat han participat en la prova pilot de gestió de la matèria orgànica que ha fet l’Ajuntament, amb la col·laboració del Consell Comarcal. En dos mesos (entre mitjans de setembre i mitjans de novembre), el compostador mecanitzat ha tractat prop d’una tona de residus i n’ha obtingut 700 kg de compost, que es farà servir per fertilitzar zones enjardinades i el camp de futbol municipal, però també per a usos particulars dels mateixos veïns que han participat en la prova pilot. I aquesta activitat ha permès estalviar més de 430 kg de CO2 (amb aquesta quantitat, extrapolada a un any, es preveu que amb 3.400 euros anuals es puguin cobrir tots els costos de la recollida segregada i el tractament de la matèria orgànica).

Fa uns dies l’Ajuntament va presentar aquests resultats, que considera molt positius, davant d’alguns alcaldes i regidors de la comarca que, per les característiques dels seus municipis, estarien interessats a implantar aquest model alternatiu de compostatge comunitari.

Viladamat ja fa anys que treballa en el foment del compostatge casolà a les llars, però de les gairebé 90 tones que es generen, només set es gestionen amb aquest sistema. Davant d’aquest dèficit, per augmentar la separació de residus l’Ajuntament ha optat per aquesta alternativa. L’objectiu de la prova era autogestionar tota la matèria orgànica al mateix municipi, sense haver-la de transportar a cap altra planta gestora, per així reduir també les emissions del transport. Per fer-ho, el mateix personal del consistori ha fet una recollida porta a porta dos cops per setmana. A més, també s’ha fet una campanya informativa personalitzada, amb educació a l’escola i casa per casa.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li