Els usuaris de l’alta velocitat hauran de tenir paciència fins al juny

0
783

Renfe admet que no podrà tornar als nivells de freqüència prepandèmia per manca de maquinistes


Renfe no preveu recuperar les freqüències d’AVE entre Figueres i Barcelona, i tornar a les que hi havia abans de la pandèmia, fins a l’estiu de l’any vinent. La companyia admet que els trens que hi ha per sentit queden justos en determinats moments del dia —sobretot, a la tarda— i estudia ampliar l’oferta de seients. El problema, però, és la manca de maquinistes.

LA MEITAT DE TRENS. Ara mateix, al corredor d’alta velocitat Figueres-Girona-Barcelona circulen cada dia vuit trens per sentit. Són gairebé la meitat dels que hi havia abans de l’esclat de la covid-19. Per anar de Girona a Barcelona, per exemple, no hi ha cap tren entre dos quarts de deu del matí i les 15.11. I en sentit invers, la manca de freqüències es deixa notar, sobretot, a la tarda. Perquè per tornar de Barcelona, si no s’agafa el tren que surt a les 15.50 de l’estació de Sants, cal esperar-se fins al de dos quarts de set del vespre. I a partir d’aquí, en circula un a les 19.25 i un altre a les 21.40.

La situació ha provocat les queixes dels usuaris. Critiquen, entre d’altres, que al problema de manca d’horaris s’hi suma que si no s’agafa el bitllet amb antelació, es fa impossible trobar-ne un el mateix dia. I que l’única alternativa que els queda per fer el trajecte és agafar un mitja distància o un regional.

MAQUINISTES. Renfe admet que en certs moments l’oferta actual queda curta per cobrir la demanda. Per això, tot i que encara no es poden donar terminis, la companyia estudia posar més seients i incorporar una nova freqüència. Pel que fa a recuperar «l’oferta global», no es veu possible fins al juny del 2022. El motiu és que, arran de la covid, hi ha manca de maquinistes. Abans de la covid podien anar 4 persones per cabina, i ara només una, i això perjudica la formació. Una altra dificultat és la suma de jubilacions. El decalatge entre gent que marxa i gent que s’incorpora no és suficient per cobrir les necessitats.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li