Els treballs arqueològics a Santa Creu de Rodes revelen una illa de quatre cases

0
976

La troballa s’ha realitzat al jaciment medieval situat al nord de l’església en una zona coberta de runa i vegetació


Els treballs de recerca arqueològica realitzats al jaciment medieval de Santa Creu de Rodes, al Port de la Selva, han tret a la llum una gran superfície d’antigues construccions. Les excavacions s’han fet en un espai de 800 m2, on s’han arribat a reconèixer un total de quatre cases: una d’elles és de grans dimensions (400 m2), ubicada al centre de l’illa excavada i que inclou un espai d’hort annexat a l’est, i les altres tres superen aproximadament els 120 m2.

L’estat de conservació de les restes descobertes és bo, amb murs que superen els 2 metres d’alçària. Els edificis són sòlids, fets de paret seca, que inclou la pedra de la zona i es lliga amb terres argiloses. Les tres cases més petites disposen d’unes tres estances a la planta baixa, i hi ha indicis de l’existència de planta pis.

LA CASA GRAN. Es tracta d’un habitatge excepcional, diferent de la resta de cases descobertes fins al moment. La planta baixa consta d’almenys cinc estances, una d’elles amb una llar de foc que correspondria a la cuina. S’entrava a la casa des de la plaça a través d’un passadís o carreró obert. Un cop a dins, enfront de la porta, hi havia un replà i l’escala per pujar a la planta pis, escala que té la particularitat de ser feta amb carreus de marbre local. La casa tenia una altra entrada al nord, des del carreró que circueix i tanca el poble per aquest costat. Els materials recuperats demostren que els ocupants de l’edifici gaudien d’un cert nivell econòmic.

SENSE DESCANS. El jaciment de Santa Creu de Rodes s’està excavant ininterrompudament des del 2006, en el marc del Pla de recerca de l’arqueologia i la paleontologia de la Generalitat de Catalunya. El 2017 se’n van adequar les restes per fer visites, tot i que continuen produint-se noves excavacions.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li