Els residus de Vacamorta, a Peralada

0
624

La Generalitat proposa portar aquí els residus a l’antiga explotació minera de ‘Los Hermanos’, però l’Ajuntament s’hi oposa


Just a tocar de l’abocador clausurat a Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura (Baix Empordà), o bé en una antiga explotació minera de Peralada. Són els llocs que proposa l’estudi encarregat per la Generalitat per fer un nou dipòsit on traslladar-hi les deixalles de l’antic abocador de Vacamorta, clausurat per ordre judicial. La diagnosi analitza 241 espais de les comarques gironines, però la gran majoria ja els descarta. N’acaba analitzant a fons cinc, i finalment es decanta per tres.

El primer és precisament una antiga explotació de Peralada coneguda com ‘Los hermanos’. Està ubicada a 500 m (en línia recta) de l’abocador de Pedret i Marzà (a l’altra banda de l’N-260), i té una superfície de 7,6 hectàrees. Les altres dues opcions són dues argileres que estan just al costat de Vacamorta.

L’estudi, encarregat per l’Agència de Residus i executat per Vilaseca Consultors SLP, conclou que tant l’emplaçament de Peralada com els altres dos són localitzacions «idònies» per fer-hi un abocador. Perquè estan situades «a menys de 80 quilòmetres» de Vacamorta, i perquè tenen «capacitat suficient» per acollir «com a mínim 3 milions de metres cúbics» de deixalles.

Peralada, però, no hi està d’acord. L’alcalde, Pere Torrent, diu que, d’entrada, la seva oposició és «total», i també critica les formes: «Ens n’hem assabentat per la premsa», lamenta. El mateix Torrent alerta que en aquesta zona hi ha aqüífers i corredors biològics, i que no tenen «cap garantia» que els residus no provocaran filtracions. Diu que quan tinguin la documentació els seus serveis tècnics i jurídics ho estudiaran, però ja avança que l’Ajuntament «no mourà ni un dit perquè es pugui fer». «I si ens ho imposen, veurem com respon la població», adverteix.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li