Els productors de l’Alt Empordà promocionen la poma ecològica

0
1431

Tot i que el cultiu encara és residual, en els últims anys ja ha augmentat, i hi ha perspectives de més creixement


 

La producció de poma ecològica a les comarques gironines supera el miler de tones a l’any. Actualment, es cultiva en 30 de les 78 hectàrees dedicades a producció de fruita ecològica. «La poma és la fruita majoritària, la que més pot avançar en el cultiu ecològic» i la que té «més potencial» a l’Alt Empordà, i a tota la demarcació. Ho va afirmar ahir la directora de serveis territorials d’Agricultura, Ramadera, Pesca i Alimentació a Girona, Elisabet Sànchez, des de la finca Les Goles de Sant Pere Pescador. I és que aquesta fruita és un dels productes inclosos en la Setmana Bio per a l’alimentació ecològica que s’ha celebrat del 19 al 27 d’octubre.

A les comarques gironines, el cultiu de poma ecològica és encara residual, si bé es preveu que en els pròxims anys vagi guanyant presència pel seu «potencial», ja que és la fruita que més es cultiva. La producció ecològica de fruiters ha crescut en els últims 20 anys: s’ha passat de 9 hectàrees el 2000 a les 78 actuals, i es preveu que segueixi creixent. D’aquest total, 30 hectàrees estan destinades al cultiu de poma ecològica, és a dir, un 38% del conjunt d’hectàrees de fruita ecològica.

Un exemple d’aquesta producció ecològica és Biobosch, una empresa creada ara fa set anys que produeix unes 500 tones de poma ecològica a l’any. Tenen dues finques: una a Marzà (d’unes 10 hectàrees) i Les Goles de Sant Pere Pescador (unes 5 hectàrees). Entre totes dues hi cultiven cinc varietats, entre les quals hi ha sobretot la golden, la gala i la granny smith.

Segons el seu propietari, Joan Bosch, la finca de Les Goles ja va néixer amb plantació ecològica però els altres terrenys que tenen han fet un procés de conversió d’uns tres anys. «El procés vol dedicació i constància i és tot un repte», afirma Bosch. També explica que van creure que, estant al mig del Parc Natural dels Aiguamolls d’Empordà, en el cas de la finca Les Goles tenia tot el sentit fer producció ecològica, i ha subratllat que en els últims anys han sortit varietats que són «més resistents» a malalties i que així s’evita haver de fer tractaments químics. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li