Els primers pressupostos participatius recullen mig miler de vots, un 1,3 % del cens

0
1489

Al llarg d’aquest 2018 s’executaran 23 projectes de millora urbana, d’equipaments i de connexions


La construcció d’un camí verd a la Ronda Sud, la millora de la plaça de l’Estació i dels Jardins Enric Morera, el reforçament de la senyalització en diversos punts de la ciutat o l’arranjament del pàrquing del Castell. Són algunes de les actuacions que han guanyat els pressupostos participatius de Figueres i que, per tant, s’executaran durant aquest 2018 (amb partides del 2017). La primera prova pilot ha registrat un total de 494 vots, xifra que representa l’1,33% dels 37.075 votants autoritzats.

El regidor de Participació Ciutadana, Francesc Cruanyes, es mostra molt satisfet de «com s’ha desenvolupat aquest procés» i considera que el fet «que 500 persones s’hagin mobilitzat per participar s’ha de valorar», sobretot tenint en compte que la participació en aquest tipus de processos sol ser d’entre l’1 i el 2%. Això no obstant, tant ell com l’alcaldessa, Marta Felip, esperen millorar els percentatges aquest 2018. En aquest sentit, Felip creu que la clau és que es vagin executant tots els projectes per aprofitar la influència del boca-orella.

Per dur a terme el procés, la ciutat es va dividir en vuit zones, a cada una de les quals s’executaran un mínim de dos projectes. Tal com recorda el tècnic responsable del procés, Ramon Serra, 200 veïns van participar en vuit trobades, de les quals en van sortir un centenar de propostes. D’aquestes, se’n van perfilar una cinquantena, que es van sotmetre a votació. Ara s’han escollit els dos projectes més votats i, un cop sumat el cost total, s’hi han anat afegint projectes fins a arribar a un pressupost d’entre 85.000 i 100.000 euros per zona [vegeu tots els projectes que s’executaran al quadre].

De totes les propostes, la que va obtenir més vots va ser la creació d’un camí verd (tant per a vianants com per a bicicletes) entre la plaça del Cementiri i la rotonda de la Ronda Sud amb la carretera d’El Far d’Empordà. Però l’alcaldessa també vol destacar que «hi ha molts vots de connexions, de facilitar els passejos i caminades per la ciutat», de manera que els figuerencs volen «millores de qualitat urbana general».

Els 23 projectes guanyadors s’executaran durant aquest 2018, tot i que encara no hi ha cap termini fixat. En aquest sentit, Cruanyes explica que ara agafa el relleu la regidoria de Serveis Urbans, que perioditzarà les actuacions en funció dels calendaris d’adjudicacions i de les disponibilitats. I Felip afegeix que «són tot petits projectes, però a vegades porten més feina que un de gran».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li