Els portbouencs, els més vells

0
2481

Una nova eina interactiva permet consultar des de planejaments urbanístics fins a informació demogràfica, entre d’altres


Maçanet de Cabrenys, Darnius, Espolla, Mollet de Peralada, Portbou, Colera i Siurana són els municipis més envellits de la comarca; i Portbou és on l’edat mitjana de la població és més alta. Terrades, Avinyonet de Puigventós, Navata i Torroella de Fluvià són els pobles on està creixent més la població. I Castelló d’Empúries, Roses, la Jonquera, l’Escala i Figueres continuen sent els municipis amb més població estrangera, tot i que on està augmentant més el nombre d’immigrants és a Portbou, Masarac, Torroella de Fluvià i Lladó.

Aquesta és només una part de les dades que ofereix el SITMUN (Sistema d’Informació Territorial Municipal), una nova plataforma interactiva de la Diputació de Girona que unifica i permet visualitzar tota la informació urbanística, cartogràfica i demogràfica de la demarcació, a diferents escales i per a tots els municipis. L’eina _que es pot consultar gratuïtament a través del web sitmun.ddgi.cat_ estructura les dades en seccions entre les quals hi ha la demografia, l’activitat econòmica, el planejament urbanístic, el cadastre, el medi ambient, els plans de protecció civil…

El president de la Diputació de Girona, Pere Vila, explica que l’objectiu és unificar “en un sol clic” i en una sola plataforma tota la informació pública de les administracions. En aquest sentit, destaca que el web serà molt útil tant per als ajuntaments (“serà més fàcil consultar la informació per prendre decisions”) com per a les empreses (podran localitzar, per exemple, naus industrials buides) i els usuaris perticulars (podran consultar si poden construir una piscina a casa seva, entre altres coses).

ALTRES CURIOSITATS. Entre les dades que es poden consultar actualment (les administracions n’hi podran anar afegint), també en destaca, per exemple, que Figueres i la seva àrea metropolitana, la Jonquera, Boadella i les Escaules, Sant Climent Sescebes, Portbou, Llançà, Castelló d’Empúries, Riumors i Sant Miquel de Fluvià destaquen per contractar més dones que homes. La majoria d’assalariats de la comarca treballen en empreses petites. I a Masarac i Vilamacolum és on hi ha més empleats en el sector agrícola; a Biure i a Garrigàs, en la construcció, i a Espolla, Pedret i Marzà, Pau i Ordis, en la indústria.

En termes mediambientals, la zona costanera destaca per generar més consum energètic en zones residencials i en edificis del sector terciari, amb més de 5.000 tones. La meitat sud-oest de la comarca, en cnavi, és vulnerable a la contaminació per nitrats. I els municipis més grans (Figueres, Llançà, Roses, Castelló, l’Escala i la Jonquera) són els que generen més emissions de CO2 procedents del transport.

Visor del litoral català

L’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya també va publicar la setmana passada un visor que permet comprovar els danys que va provocar el temporal del 21 i el 22 de gener a tot el litoral català. Dos dies després de la tempesta, dos avions equipats amb càmeres fotogramètriques van prendre imatges de tota la costa, des del cap de Creus fins al delta de l’Ebre, i ara han publicat una comparativa al web. Inicialment s’han publicat imatges del Maresme i la Selva, però s’aniran ampliant a tot Catalunya.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li