Els pescadors demanen participar en la creació del parc marí del Cap de Creus

0
646

El president de la Federació de Confraries de Pescadors de Girona, Antoni Abad, ha reclamat aquest dimecres a l’Estat que tingui en compte el sector en el procés de creació de l’àrea marina protegida que s’estendrà des de la Costa Vermella, a la Catalunya del Nord, fins al cap de Creus, a l’Alt Empordà. La creació d’aquest gran parc marí es troba encara a les beceroles, però la intenció tant de l’estat espanyol com del francès és que abasti una superfície de 10.000 quilòmetres quadrats. El secretari general del Mar, Juan Carlos Martín Fragueiro, ha assegurat al sector que es permetrà la pesca a la zona, tot i que potser hi pot haver limitacions amb determinats arts o en el número de vaixells.

Els estats francès i espanyol ja han començat a posar les bases per crear una gran àrea marina protegida de més de 10.000 quilòmetres quadrats que s’estendrà des del Cap de Creus fins a la Costa Vermella. La creació d’aquest gran parc permetrà protegir el canó submarí que es troba en aigües dels dos estats.

Es calcula que en aquesta zona hi viuen una mitjana d’entre 1.500 i 2.000 espècies. El secretari general del Mar ha afirmat que, de fet, ‘és considera una de les 25 regions més riques del món en biodiversitat i la seva protecció té un ressò mundial’. Fragueiro, però, ha volgut deixar clar també que no és el mateix una àrea protegida que una reserva, perquè a la primera s’hi permeten determinats usos.

‘Les àrees marines es protegeixen perquè són riques en corall i biodiversitat, però això no significa que no s’hi pugui fer cap activitat humana’, ha ressaltat. Fragueiro ha indicat, en aquest sentit, que a la futura àrea s’hi permetrà la pesca i que també es podran fer prospeccions al fons marítim, si fos el cas.

Tot i això, el secretari del Mar ha admès que la futura àrea tindrà un pla d’usos redactat, i que dins d’aquest ‘es poden prohibir determinats tipus d’arts o bé el número de vaixells que poden fer activitat a la zona’. Tot i això, Juan Carlos Martín Fragueiro ha assegurat que ‘es buscarà una fórmula que permeti que les activitats pesqueres siguin sostenibles i compatibles amb la protecció’.

El secretari general també ha indicat que també és important anar de bracet amb els representants de l’estat francès, perquè entre el golf de Lleó i el Cap de Creus hi ha moltes barques de pescadors –tant d’un costat de la frontera com de l’altre- que hi feinegen. Fragueiro ha avançat també quin serà el calendari per a la creació de la nova àrea protegida.

Primer, es farà una anàlisi científic de la biodiversitat en profunditat, uns treballs que es preveuen iniciar aquesta tardor. Després, s’analitzarà l’impacte socioeconòmic i sobre el sector pesquer i es donarà a conèixer el projecte als interessats. En una quarta fase, es definiran els usos i, un cop s’hagi buscat el consens de tots els implicats, es publicarà la creació de l’àrea marina protegida al BOE i al reglament comunitari, perquè abasta dos estats. 

El secretari general del Mar ha aprofitat una visita a l’Escala per reunir-se amb les confraries de pescadors de les comarques gironines i esbossar-los el projecte. A la sortida de la trobada, el patró major de Roses (Alt Empordà) i president de les confraries gironines, Antoni Abad, ha reclamat a l’Estat que els tingui en compte a l’hora de crear l’àrea protegida.

‘El pescador és el primer que vol preservar el medi, però demanem a l’Administració que compti amb el sector per a qualsevol cosa que pretengui fer’, ha ressaltat. I ha afegit: ‘Cal anar de la mà amb el pescador’. Antoni Abad ha indicat que la creació de l’àrea marina suposarà restriccions, ‘i potser hi haurà caladors on no podrem pescar o haurem de canviar d’ormejos i d’arts’.

Tot i això, el president ha indicat que s’ha d’arribar a ‘un consens per fer el menys mal possible a tothom’. Antoni Abad ha negat que els pescadors s’oposin frontalment a l’àrea marina, perquè ‘qui més qui menys té família i desitja que continuïn la tradició, però demanem que no es creï cap greuge al sector o –si més no- el mínim possible’.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li