Els pagesos alerten d’un mínim històric en la collita de l’ordi

0
864

Les pluges que van caure durant la primavera i els danys provocats pels porcs senglars han malmès molts camps


Unió de Pagesos (UP) alerta que la collita de l’ordi d’enguany marcarà un nou «mínim històric» de producció a les comarques gironines. El sindicat agrari també preveu un «molt mal any» per a la collita de blat de qualitat, destinat al consum humà. Segons els agricultors, hi ha dos factors que han provocat el descens en les collites: d’una banda, una primavera «sorprenentment plujosa» (la pluja registrada ha duplicat la mitjana climàtica, excepte a la part del cap de Creus), i de l’altra, l’increment dels danys provocats per porcs senglars.

Els rendiments per hectàrea se situen aquest any entre els 1.000 i els 2.500 quilos, quan la mitjana habitual ronda els 4.000. Això representa una pèrdua de producció superior al 50% en relació amb la mitjana dels darrers cinc anys. A més, els pagesos exposen que els pocs quilos produïts presenten uns nivells de proteïna excessivament baixos, i alguns tenen problemes d’humitat del gra, cosa que comporta una pèrdua de qualitat que repercutirà encara més en els ingressos obtinguts per la collita.

I segons UP, molts dels productors que davant la situació van optar per ressembrar la parcel·la amb blat de moro també han vist com els aiguats malmetien la sembra, a causa dels entollaments que s’han prolongat molt més de l’habitual.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li