Els oficials de les brigades de neteja del Puig de les Basses no cobren des del novembre

0
1760

Són persones amb alguna discapacitat física contractades per l’Altem, a qui la Generalitat devia 150.000 euros


 

Disset oficials de neteja que treballen al centre penitenciari del Puig de les Basses de Figueres no van cobrar el sou que els corresponia el mes de desembre i, a més, van denunciar que han de fer la seva feina en condicions precàries per falta de pressupost. Ho van fer públic la setmana passada a través de la Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF), que és el sindicat més representatiu en les administracions públiques i majoritari en institucions penitenciàries.

En total són 17 les persones afectades, que segons el CSIF «han passat el Nadal més precari de les seves vides» perquè «tenen família i persones a càrrec seu». La resta de treballadors sí que han cobrat. Més concretament, les brigades de la neteja de la presó estan formades pels oficials, que són persones amb discapacitat física, i els altres empleats, que tenen alguna discapacitat intel·lectual. I aquests últims sí que han ingressat totes les retribucions que els corresponen i a temps.

Tots estan contractats per la Fundació Privada Altem, que és l’entitat de referència que té la Generalitat a l’Alt Empordà pel que fa a l’atenció de persones amb discapacitat. Tal com va explicar HORA NOVA la setmana passada, des del Centre Especial de Treball de l’Altem ofereixen els seus serveis de neteja a empreses, comunitats de veïns, particulars, centres comercials, equipaments públics, ajuntaments i qualsevol entitat que ho requereixi. I una de les administracions que els contracta és la Generalitat. Des de la Fundació, però, van assegurar que el Govern català no els havia transferit absolutament res des del passat mes d’abril.

En total, quan es va fer pública la denúncia el deute ascendia als 150.000 euros. Divendres, però, el Departament de Justícia -que havia admès els fets- va transferir 85.400 euros a la Fundació. I va avançar que en els propers mesos acabaran de pagar els diners pendents, tot i que no van concretar exactament quan.

En qualsevol cas, des del sindicat continuen reclamant a la Generalitat que revisi una situació que consideren «lamentable». «Mentre els nostres dirigents estan a la seva butaca, tan còmodes, aquests discapacitats han hagut de passar un Nadal precari, i aquesta situació perdura actualment», denuncia el CSIF, i afegeix: «És una vergonya. Que la Generalitat pagui ja a l’associació el que li deu a aquesta gent, que ha de menjar».

SENSE PAPER DE VÀTER. A part de no cobrar, la plantilla també va denunciar que han de treballar en unes condicions precàries. La mateixa falta de pressupost ha fet que no poguessin comprar cap producte de neteja desinfectant, i va arribar a un punt que fins i tot havien de racionalitzar el paper de vàter.

Des del CSIF asseguren que els oficials ja no sabien què fer. Això no obstant, mai han deixat de treballar (tot i tenir «contractes precaris» amb sous de 735 euros mensuals) perquè no se’ls pugui sancionar.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li