
Fa quinze dies que les meves paraules no ocupen aquest espai d’opiniĂł. En aquests dies, Pablo Casado s’ha convertit en el nou president del PP; el president de Ciutadans tĂ© un seriĂłs competidor en el nou lĂder popular. D’ara endavant, els dos lĂders es disputaran l’hegemonia de ser el tipus mĂ©s dur de la dreta, apel·lant a la unitat d’Espanya, demanant mĂ dura contra l’independentisme catalĂ , demanant que es modifiqui el codi penal per endurir-ho i condemnar aquells que no tenen la seva mateixa visiĂł de les coses. Parlen i parlen, per ocultar les sospites que enfosqueixen les seves gestions, per ocultar les seves veritables intencions i per, en definitiva, seguir mantenint el seu statu quo polĂtic. Aquests i altres personatges seran una lĂnia insignificant en els annals de la història, sĂłn i serveixen a aquesta estructura que anomenem l’Estat.
He explicat alguna vegada l’anècdota o faula de l’interĂ. Ho farĂ© un cop mĂ©s: quan el general Franco va nomenar ministre a Laureano LĂłpez RodĂł, el recentment nomenat va arribar al Ministeri d’Afers Exteriors a les 8 del matĂ, va trobar sol a un bidell. Va preguntar el ministre pel personal, i l’apel·lat va respondre que fins a les 10 del matĂ no arribava ningĂş. Estranyat, li va preguntar per l’hora en què començava la jornada laboral. El conserge va respondre que a les 8. Aquell dia LĂłpez RodĂł va reunir tot el personal del Ministeri i els va indicar que des d’aquell moment el personal entraria a la seva hora. Dies desprĂ©s, el ministre va escoltar, en passar, dir-li un conserge a un altre: Mira, l’interĂ! Laureano LĂłpez RodĂł va ser nomenat ministre per Luis Carrero Blanco, el 14 de desembre del 1973. Sis dies abans que ETA atemptĂ©s contra el president del Govern i acabĂ©s amb la seva vida. Poc desprĂ©s, el nou govern, presidit per Carlos Arias Navarro, va nomenar LĂłpez RodĂł ambaixador d’Espanya a Viena (1974-1976). Realment, el ministre era l’interĂ del ministeri governat pels funcionaris.
L’anècdota o faula exemplifica com poques el que Ă©s l’Estat, el seu entramat, el seu veritable poder i a qui serveix i a qui representa aquesta estructura que anomenem l’aparell de l’Estat. A aquesta casta de funcionaris s’enfronten els polĂtics, quan arriben als seus llocs de govern. Aquesta estructura, composta per centenars de milers de funcionaris, des del graĂł primer, posem el de conserge, passant pels administratius de les diferents estructures i pujant l’esglaĂł de la judicatura, les forces armades, les forces de l’ordre, els treballadors de la sanitat pĂşblica, els treballadors de les universitats, instituts i escoles pĂşbliques o les empreses estatals, com ADIF o Correus, sĂłn part de l’eixam funcionarial de l’Estat. Moltes d’aquestes persones, suposo les que gaudeixen de mĂ©s poder i mĂ©s privilegis, boicotejaran tot intent de reforma que ells puguin considerar un impediment a les seves aspiracions en la seva carrera funcionarial.
A mitjans del segle XIX, Mariano JosĂ© de Larra va escriure un article el tĂtol del qual s’ha convertit en sinònim del funcionament de l’AdministraciĂł, a Espanya. Els explicarĂ© un exemple que vaig viure fa uns anys: eren les dues i cinc de la tarda. Acabava d’aparcar en un cèntric pĂ rquing de Girona. M’acompanyava un expresident del Consell Superior d’Investigacions CientĂfiques. AnĂ vem distrets en la nostra conversa, quan vam veure una dona que plorava. A aquesta persona la coneixia -penso d’ella que Ă©s una dona forta, amable i acostumada a enfrontar-se a les realitats de la vida. Li vaig preguntar què li passava. Em va dir que res, que ja li passaria. Suposo que la meva cara va haver de mostrar la meva perplexitat. Ella ens va dir que havia arribat a les dependències de la Prefectura Provincial de TrĂ nsit a les 9 del matĂ. Havia passat per les corresponents finestretes, emplenat les diferents instĂ ncies, comprat els segells pertinents, fins arribar a una finestreta, en què van revisar tota la documentaciĂł requerida. En aquest moment faltaven cinc minuts per les dues de la tarda, hora del tancament de l’atenciĂł al pĂşblic, i a ella li faltava un segell. Va demanar, per favor, que li facilitessin. Li van denegar el favor. Hi havia passat l’hora. Hauria de tornar l’endemĂ , Ă©s a dir, «Vuelva usted mañana», com el tĂtol del famĂłs article del periodista i escriptor romĂ ntic. Serveixi aquest episodi real per il·lustrar una manera d’exercir un treball de servei pĂşblic com si fos la finestreta burocrĂ tica de la ineficĂ cia. Això sĂ, si els trĂ mits els fa una entitat acreditada per a això, la renovaciĂł es facilita en gran manera.
Potser, reformar els estatuts de la funciĂł pĂşblica, Ă©s a dir, revisar els drets i els deures dels funcionaris, permetre que a aquells que no compleixen amb la seva obligaciĂł i obstaculitzen el correcte funcionament de les administracions pĂşbliques puguin ser no nomĂ©s expedientats, sinĂł cessats del seu lloc de treball, seria un gran avenç en la modernitzaciĂł de l’Estat. De tant en tant, en els mitjans de comunicaciĂł es publiquen casos d’abusos de comandaments militars, per posar un exemple, amb els seus subordinats; es publiquen actuacions o declaracions de membres de la judicatura que res afavoreixen la imatge d’honestedat i imparcialitat que se li suposa a un magistrat; de vegades, alguna negligència mèdica ocupa algun titular. SĂłn gairebĂ© sempre informacions fugaces que poques vegades arriben al fons de la qĂĽestiĂł. En l’à mbit educatiu, es pot perseguir un col·lectiu de professors per suposadament adoctrinar fills de guĂ rdies civils, però poques vegades, s’incideix en la part percentual del fracĂ s escolar que correspon al professorat i no nomĂ©s al sistema educatiu, de per si deficient. Potser, revisar, de tant en tant, el treball realitzat per una persona que va guanyar una oposiciĂł i es va assegurar una ocupaciĂł vitalĂcia, per comprovar si segueix sent mereixedora d’aquesta ocupaciĂł, facilitaria que l’Estat modernitzĂ©s les seves estructures i que les mateixes servissin a la ciutadania i no a si mateixes.
Cal preguntar-se per què fracassen els interins en el seu afany de modernitzar les estructures de l’Estat. Immediatament, un pensa que una maquinĂ ria anquilosada i moguda per la seva pròpia inèrcia Ă©s molt difĂcil d’aturar-se, revisar-la, greixar i tornar-la a posar al dia. Una posada a punt d’aquest calat exigeix ​​polĂtiques de llarg termini, pensades per a la convivència i el benestar d’una o dues generacions i ideades per inculcar en la ciutadania una consciència de pertinença a un projecte comĂş de convivència i respecte. Per contra, la polĂtica que es practica en aquest Estat que anomenem regne d’Espanya Ă©s a curt termini. No hi ha polĂtiques d’Estat. No s’arriba a cap consens en les anomenades lleis d’Estat, nomĂ©s cal recordar les nombroses lleis d’educaciĂł que han imposat tant el PP com el PSOE per constatar el poc interès existent d’arribar a un acord sobre les eines del coneixement que cal facilitar a nens, joves i adults en una societat, que s’autodenomina a si mateixa tecnològica i del coneixement. Si l’educaciĂł Ă©s una assignatura pendent, encara ho Ă©s mĂ©s el reconeixement de la pluralitat cultural, lingĂĽĂstica i nacional que haurien de formar part de les senyes d’identitat d’un Estat que aspira a integrar-se en una UniĂł Europea, que per si, Ă©s una uniĂł de cultures, llengĂĽes i nacionalitats diverses. No Ă©s un contrasentit aspirar a aquesta uniĂł d’estats i negar la pluralitat existent al regne d’Espanya? Un regne que l’actual monarca ha fragmentat amb el seu discurs del 3 d’octubre del 2017, en negar-li drets a una gran part de la ciutadania catalana. Llavors, davant la situaciĂł creada s’ataca als agredits i es defensa a ultrança a un rei que aquell dia no va estar a l’altura que havia d’estar, el del paper de mediador que se li atorga a la corona. Una corona que forma part de les estructures de l’Estat, una corona vitalĂcia, com els funcionaris, que passa de pares a fills com alguns cĂ rrecs en dependències oficials i com alguns plançons de ministres del franquisme, que al seu torn han estat ministres en governs del Partit Popular.
Mentre els interins i els vitalicis segueixen enredats en la defensa a ultrança dels seus interessos, els desafiaments a què haurĂem d’enfrontar segueixen sense abordar-se. Hem perdut tots aquests anys de la crisi, sense invertir en ciència, per tant, sense incidir en la necessitat d’investigar, desenvolupar i innovar en una societat que transita d’un mĂłn analògic a un digital. Hem perdut, en aquests anys, llibertat amb lleis repressives, com la Llei mordassa, que persegueix cantants mentre utilitzen les clavegueres de l’Estat per fabricar informes, dossiers, mentides i mitges veritats, segons interessin als que exerceixen el poder d’aquest moment. I quan els que han promulgat aquestes lleis repressores o lleis que avalen una feina cada vegada mĂ©s precĂ ria ja no sĂłn Ăştils, cap problema, una mociĂł de censura perquè sembli que tot canvia i tot segueixi igual: El nou govern no Ă©s partidari d’obrir una investigaciĂł sobre les acusacions contra Joan Carles i que aboquen una de les seves examants, un empresari afĂ a JosĂ© M. Aznar i un comissari empresonat per presumptes delictes de corrupciĂł i altres. Potser no vol que surti a l’opiniĂł pĂşblica i publicada la veritable raĂł de l’abdicaciĂł del rei emèrit, encara que la causa mĂ©s probable Ă©s que l’interĂ president del Govern sigui conscient de la seva debilitat, no nomĂ©s parlamentĂ ria, sinĂł la debilitat per fer front al poder dels funcionaris de l’Estat.
Mentrestant, sempre aquest mentrestant que ens donava esperança de canviar un paĂs que va viure atemorit per una dictadura cruel, mĂ©s del que es recorda, i que encara no ha estat capaç d’enfrontar-se amb justĂcia al seu passat.
Leave a Reply