Els grups de teatre amateur dinamitzen les cartelleres arreu de la comarca

0
674

A falta que es presentin les cartelleres d’espectacles del nou any a les principals poblacions -basicament Roses i Figueres-, són les companyies de teatre no professionals les que estan pujant damunt els escenaris de la comarca i emplenant els auditoris durant les darreres setmanes. Fa pocs dies La Companyia d’en Luard del Port de la Selva actuava a Cadaqués amb la seva versió del Florido pensil mentre que La Fraternitat ho feia a Sant Llorenç de la Muga amb Bala perduda. Dues mostres d’aquesta mena d’iniciatives que apleguen desenes d’actors i tècnics que només en treuen la satisfacció de l’aplaudiment del públic, i que a més acompleixen la missió de dur el teatre a municipis on les companyies professionals no acostumen a fer parada.

La companyia d’en luard. Aquesta troupe està formada per una trentena de persones entre muntadors, actors, perruquers i dissenyadors de vestuari. Tots són selvatans i cap d’ells cobra un ral. No reben subvencions i busquen en el seu temps lliure l’espai per poder dur a terme assajos i preparatius. Acostumen a decidir durant la tardor l’obra que faran i la preparen a l’hivern per poder-la presentar cada primavera. L’actual Florido pensil, basat en un text d’Andreu Sopeña, s’ha pogut veure a Llançà, Sant Climent Sescebes i properament a Llagostera (el 15 de gener). Aquesta serà la seva primera incursió fora de la comarca i servirà per cloure l’actual gira.

La fraternitat. Fa pocs dies van estrenar a la seva població l’ambiciós Bala perduda, un dels grans èxits de Lluís Elias dels anys 50 del qual Joan Pera i Lloll Bertran n’han fet versions als darrers anys. El director de la companyia, Joan Serrat, explica que es tractava “d’un gran repte”, el qual van haver d’adaptar des de la durada -de tres hores i tres actes a dos actes i la meitat de temps-, fins a la contextualització dels personatges per a la realitat del segle XXI a la comarca (“trobarem des d’un gai a un pixapins o un que parla zopaz”, ens explica en Joan).
La companyia està formada per una quinzena d’actors del poble o “estiuejants d’aquells de tota la vida”. Persones que es troben els divendres i dissabtes per dur a terme els assajos i que, per a alguns d’ells, assistir a les proves suposa traslladar-se més de cent-cinquanta quilòmetres.
La clau d’aquesta dedicació a La Fraternitat, però que es podria fer extensible a totes les companyies amateurs, és “el bon rotllo que regna durant tots els preparatius”.
Per poder estrenar aquest Bala perduda han estat assajant els darrers sis mesos i diuen que la presentació que faran al Teatre El Jardí de Figueres el proper 22 de gener “ens fa molta il·lusió”. Ja varen debutar al Municipal l’any 2009 durant la convocatòria que es va fer a grups no professionals (Escènica) durant la CCC i van congregar més de 800 persones al seu passi. Una xifra que només els supervendes de la temporada poden aconseguir. Abans, però, tornen a actuar a Sant Llorenç de la Muga aquest dissabte a les 19 hores.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li