Els Godoy, una nissaga figuerenca

0
686

L’empresa familiar d’assegurances commemora el centenari en el moment que la quarta generació agafa el relleu


El document acreditatiu de l’inici de l’activitat de l’empresa d’assegurances Godoy, amb seu a Figueres, és el llibre de registre de pòlisses, que s’obria el 12 de maig de 1921. Enguany, per tant, celebren el seu centenari. La primera inscripció està signada per Carlos Godoy i Sàbat, el creador de la nissaga. Van seguir el negoci el seu fill Joan de la Creu, a partir de 1945, i el seu nét, Antoni Godoy, des del 1970. Una vegada jubilat, el seu nebot, Joan Nogué, es va fer càrrec de la corredoria d’assegurances des del gener del 2020.

Els Godoy són tota una institució a Figueres i a la comarca. Carlos Godoy (1893-1961) treballava a Barcelona a la companyia ferroviària MZA, el preludi de la Renfe. Allà es va enamorar de la que seria la seva dona, Maria Dolors Rotllens, que era oriünda de Llers, mentre ella estudiava Magisteri. Demana el trasllat a Figueres i, davant la possibilitat d’un ascens com a cap d’estació, que hauria comportant haver d’anar a viure fora de la comarca, renuncia a la seva feina a l’MZA per dedicar-se al món de les assegurances, on ja s’hi havia introduït a través d’un oncle.

Carlos Godoy, com a bon coneixedor del territori i persona de tracte agradable i seriós, va anar conquerint l’incipient mercat de les assegurances. En aquella època —els anys 20— es desplaçava amb un Ford T de pedals que havia estat un dels primers vehicles que circulava per les atrotinades carreteres de la zona. La seva matrícula era GE-100. Del despatx inicial al domicili familiar del carrer Colom es va passar a partir de l’any 1951 a ocupar unes oficines més funcionals al carrer Víctor Pradera (avui Pi i Maragall), en el primer pis de l’edifici de la Caixa de Pensions.

CANVI GENERACIONAL. Un dels seus fills, Joan de la Creu, nascut a Figueres el 1927, va començar a treballar-hi de ben jove, l’any 1945, i es va fer càrrec del negoci el 1961, quan Carlos Godoy va morir. El 1970 s’hi incorpora el seu fill, Antoni, que compagina la feina amb els estudis de corredor d’assegurances. Sis anys més tard ja es converteix en gerent i director de l’empresa. Cap altre dels seus germans entrarà en el negoci, sinó que es dedicaran tots ells a la docència, llevat d’en Carles, que va treballar en el món de la banca al País Valencià. En Joan de la Creu és professor a la Universitat de Girona i regenta l’acadèmia La Flauta Màgica, a l’immoble familiar del carrer Colom. La Lourdes és professora de secundària i en Josep Maria, Hotxin, de primària.

Antoni Godoy ha donat el relleu al seu nebot, Joan Nogué

A banda de la seva activitat professional, Joan de la Creu Godoy fou regidor de l’Ajuntament de Figueres entre 1967 i 1974, amb l’advocat i mestre Ramon Guardiola com a alcalde. Es dona la circumstància que dos dels seus fills (Toni i Hotxin) també han estat regidors, a Llançà i Figueres respectivament, però ja en períodes democràtics. La seva germana, Maria Dolors, nascuda el 1929, manté una ingent activitat tot i la seva edat. Primera alcaldessa de la democràcia a Cassà de la Selva, fou pionera en fer de professora d’autoescola i de promoure l’esperanto a la demarcació de Girona. És poetessa i ha escrit diversos llibres, un dels quals dedicat al seu germà Carles, mort a la batalla de l’Ebre l’any 1938.

Des del 1978, quan Antoni Godoy agafa la direcció de l’empresa i amb les mans lliures per fer i desfer, es fa el canvi d’agència d’assegurances a corredoria d’assegurances, gràcies a la seva titulació, i això li permet oferir un ampli ventall de serveis, ja que pot treballar amb diverses companyies al mateix temps. En aquesta fase d’ampliació, aquell mateix any s’obre un despatx a Llançà, la seva població de residència. El 1990 es va crear l’empresa Godoy Corredoria d’Assegurances SL, que el 2005 absorbeix el Centre d’Assegurances Girona, amb la qual cosa amplia el ventall d’oficines a Girona.

L’etapa professionalment més intensa d’Antoni Godoy, pel que fa a la seva projecció pública, es produeix entre els anys 2002 i 2014, quan presideix el Col·legi de Mediadors d’Assegurances de Girona, amb la junta del qual ja col·laborava des del 1979. Aquest càrrec li permet presidir temporalment el Col·legi de Catalunya i relacionar-se amb el Consejo General de España, amb seu a Madrid. L’actual responsable de la Corredoria, Joan Nogué, la quarta generació que dona continuïtat al negoci, és el primer que no porta el cognom familiar. Abans dels 16 anys, però, el nebot d’Antoni Godoy ja va començar a fer de noi dels encàrrecs i al cap de poc ja s’hi va incorporar laboralment.

Els Godoy és evident que han desmentit aquella dita catalana que assenyala que l’avi crea l’empresa, el pare la fa créixer i el fill la desmunta. Però no únicament en el món comercial, sinó en la seva implicació —a través dels oncles i germans— en la vida social, cultural i política de Figueres durant tot aquest segle, com queda palès en el llibre Godoy, cent anys generant confiança, que s’ha editat amb motiu del centenari.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li