Els geriàtrics es blinden contra «el bitxo» i de moment només registren una baixa

0
1252

Els centres residencials per a gent gran demanen que també es reconegui la feina que estan fent els seus treballadors


Aquesta setmana els mitjans han posat les residències geriàtriques en el punt de mira per les taxes de mortalitat que estan registrant en algunes zones. També elles han hagut de buscar alternatives per adaptar-se al confinament, i a la crisi sanitària. Perquè tot i allotjar un dels col·lectius més vulnerables, fins a la setmana passada no van disposar de tot el material necessari per protegir-se (molt, fruit de donacions altruistes). I malgrat tot, sembla que de moment a l’Alt Empordà han aconseguit mantenir el que anomenen «el bitxo» força allunyat dels residents. Segons les dades obtingudes per aquest setmanari, fins el dia d’avui només s’hauria de lamentar la defunció d’un usuari per Covid-19.

La víctima mortal és un home de la Toribi Duran de Castelló d’Empúries que ja patia una malaltia terminal. El president de la Fundació Privada Hospital de Santa Llúcia (gestora del centre), Salvi Güell, explica que havia estat a l’hospital i al Bernat Jaume, «i ens el van tornar perquè ja no hi havia res a fer». Per això encara els queda el dubte de si la causa de la mort va ser realment el coronavirus o la malaltia que ja patia prèviament.

En qualsevol cas, cap altre resident ha donat positiu ni ha externalitzat signes de contagi. Tot i això, Güell explica que igualment hi ha set famílies que han demanat endur-se els usuaris a casa per acabar de passar el confinament. Diu que la mateixa residència els farà els testos i, si donen negatiu, els deixaran marxar. I pels que es quedaran, la Toribi Duran continuarà aplicant totes les mesures i els protocols establerts per Sanitat. En aquest sentit, el també alcalde de Castelló d’Empúries explica que han anat adquirint i rebent tot el material necessari per treballar amb seguretat, sigui a través d’altres administracions, de voluntaris, de l’Ajuntament i dels fons de la mateixa fundació.

EL JARDÍ DE L’EMPORDÀ. A Vilamalla tampoc han detectat cap símptoma, ni en residents ni en empleats; tot i que Valentin Baraibar, gestor del centre, reconeix que tenen por. Això no obstant, per ara no han rebut cap petició perquè algun usuari passi el confinament a casa dels familiars. Una petició que sí que han rebut a Els Pins de l’Escala.

Els únics canvis que noten els ancians són que no poden sortir al carrer ni rebre visites, però mantenen contacte telefònic amb els seus éssers estimats. De moment en Valentin descarta les videotrucades –que sí que fan residències com Els Pins de l’Escala o Els Arcs de Figueres– perquè ningú li ha demanat, i perquè considera que els treballadors han d’esmerçar tots els seus esforços en la cura dels usuaris. Però sí que dos cops per setmana pengen vídeos a les xarxes socials perquè les famílies els puguin veure.

Més enllà d’aquest dia a dia, Baraibar és explícit: «El que ha fallat, per nosaltres, és el tema de material, i la burocràcia». El material de protecció els va començar a arribar dilluns passat, però fins aleshores ningú els havia subministrat res. I el que no els ha deixat d’arribar són els diversos protocols que els obliguen, per exemple, a enviar dades dos cops al dia.

D’altra banda, el responsable d’El Jardí de l’Empordà també vol fer palesa la seva queixa envers algun proveïdor. Lamenta, per exemple, que Mercadona, que fins ara els portava productes a Vilamalla, ara els obligui a anar-ho a comprar tot a la botiga, amb tots els riscos que això comporta; o que Movistar tardés dos dies a arreglar-los una avaria telefònica. «I això que els vaig trucar mitja dotzena de vegades, dient que havia d’enviar comunicats a l’Administració cada dia, i que els clients estarien trucant per saber com estaven els interns», lamenta en Valentine, que no vol acabar sense demanar reconeixement a tots els treballadors del seu sector.

ELS ARCS. Al centre figuerenc tampoc han detectat cap infecció. Sí que van aïllar una resident per prevenció, perquè just abans del confinament el seu fill l’havia anat a veure, i després va saber que una persona amb qui havia estat en contacte va contreure la malaltia. Però dijous passat ja va ser l’últim dia de la quarantena i l’anciana afectada no va tenir absolutament cap símptoma.

Perquè les famílies continuïn veient periòdicament els residents, les xarxes socials d’Els Arcs van publicant cada dia fotos i vídeos d’uns interns que no només continuen amb les seves activitats habituals, sinó que fins i tot les han augmentat per suplir el fet de no poder sortir ni rebre les visites dels familiars. I com a mesures de seguretat, han tancat l’accés principal perquè els treballadors només puguin entrar per la bugaderia, on es renten i es canvien, de manera que ningú trepitja la residència amb sabates ni vestint roba de carrer. Paral·lelament, la roba de la feina la renten al mateix centre, han reforçat les tasques de desinfecció, i tenen preparat un ampli protocol per si, malgrat tot, algú s’acaba contagiant. Unes mesures força similars a les aplicades a Els Pins.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li