Els encants de l’Alt Empordà, a peu

0
1427

Aquest cap de setmana se celebra el primer festival Alt EmpordĂ  Sea Walking, organitzat pel Consell Comarcal i EmpordĂ  Turisme


El creixent volum de persones que practiquen caminades a l’aire lliure al territori ja té resposta. Aquest cap de setmana, a partir de divendres i fins diumenge, se celebra la primera edició de l’Alt Empordà Sea Walking, un festival de senderisme organitzat pel Consell Comarcal de l’Empordà i l’Associació Empordà Turisme que brindarà sis sortides per la contrada, de dificultat baixa o moderada, que resseguiran alguns dels camins d’Itinerànnia, la xarxa de senders de 2.500 quilòmetres entre les comarques del Ripollès, la Garrotxa i l’Alt Empordà.

«Aquest projecte reforça el compromís de la comarca amb la pràctica del senderisme, que complementa l’oferta potent i més tradicional de la costa. Creiem que ens ajuda a diversificar l’oferta», explica el tècnic de Projectes d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) de l’Àrea de Turisme del Consell, Joan Pluma, que també assenyala que un dels altres objectius de la iniciativa és ampliar el mercat a les empreses locals que fan els guiatges.

Segons el tècnic de l’ens comarcal, existeix un nexe comú entre les diferents propostes d’aquest cap de setmana: el mar. «Teníem un criteri clar: volíem mantenir una diversitat però sempre amb una vinculació molt clara al mar, que és un element molt característic de l’Alt Empordà». La proposta de traçats es va acabar de completar seguint dos paràmetres també rellevants: la poca exigència de les rutes, de dificultat baixa o moderada –en una sortida s’ha d’escalar, per exemple– i l’ampli ventall horari de les activitats –«volíem sortides que funcionessin durant el matí, la tarda i les nits», subratlla Pluma.

Els recorreguts, que es poden completar de manera individual o en grup, estan repartits de la següent manera: «Passejant entre dòlmens i granotes al capvespre», divendres; «Els tresors del mar», «Ruta pel cap de Creus i el paratge de Tudela» i «Els sons de la nit», dissabte, i «Recorregut per la reserva integral del cap Norfeu» i «Ascens al puig Neulós i escalada al roc Furiós», diumenge.

«UNA EDICIÓ EXPERIMENTAL». Com que és la primera edició, des de l’organització volen anar pas a pas. De moment, ja hi ha més d’una quarantena de persones inscrites, tot i que el volum de participants no és una prioritat. «No ens hem marcat cap xifra per a aquest any, volem provar, ha de ser una edició absolutament experimental que ens ha d’ajudar a proporcionar-nos dades i informacions sobre el públic», ressalta Pluma, que també subratlla que una de les fites marcades és que es puguin celebrar totes les proves del calendari.

PUNT DE PARTIDA. La d’enguany ha de ser una edició-embrió, una llavor que permeti realitzar el festival en un futur i consolidar-lo com una de les activitats esportives i promocionals del territori. Sempre, això sí, mantenint «aquest to d’activitat senderista», com descriu Pluma.

En funciĂł de la valoraciĂł d’aquest primer any, l’organitzaciĂł ja treballarĂ  en la confecciĂł d’una segona ediciĂł. El tècnic del Consell, en aquest sentit, apunta que les possibilitats que ofereix l’Alt EmpordĂ  Sea Walking sĂłn diverses: «De cara a l’any vinent ens agradaria anar renovant coses. Podem parlar d’un canvi d’espais, de gestiĂł, de l’exigència dels recorreguts, dels traçats, dels horaris…». «El mĂ©s important Ă©s que, entre tots, es vagin rebent propostes vinculades al territori, propostes que ens serveixin per descobrir els espais mĂ©s singulars i desconeguts de la nostra zona», afegeix.

El festival, singular tenint en compte que connecta els Pirineus amb el mar, s’emmarca entre els Festivals de Senderisme dels Pirineus, un conjunt d’esdeveniments que enguany ja s’han fet a diversos punts de la demarcació gironina: al maig es va celebrar la Garrotxa Volcanic Walking i, al juny, la Ripollès Discovery Walking. Ara és el torn de casa nostra.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li