Els comerciants de la Jonquera esperen que l’augment del preu del tabac a França faci pujar les vendes

0
887

Comprar un paquet de cigarretes a Perpinyà o fer el mateix a la Jonquera (Alt Empordà) suposa pagar, de mitjana, una diferència de dos euros. I més des que el govern francès ha apujat aquesta setmana un 6% el preu del tabac. Per això les peregrinacions a la zona fronterera del Pertús són aquests dies més freqüents. Els comerciants esperen que aquest augment els permeti recuperar les pèrdues causades per la crisi i els controls duaners que eviten les compres massives de tabac i alcohol. Els botiguers asseguren que el calaix els ha baixat fins a un 25% aquest any. Aquest dijous és festiu a França i això s’ha notat als estancs del Pertús, on molts francesos han omplert les bosses de cartrons de tabac.

Al nucli fronterer del Pertús, des de fa temps els productes estrella són les cigarretes i les ampolles de licor ‘Ricard’. I és que la diferència de preu que tenen aquests productes respecte França anima nombrosos compradors a creuar la frontera per proveir-se’n. Només per posar un exemple de la situació, hi ha estancs del Pertús que se situen entre els deu primers de tot l’estat espanyol en vendes de tabac.

Aquest dilluns, a més, el govern francès va aplicar una nova apujada del 6% en el preu del tabac. Això suposa que, a efectes pràctics, en un estanc de la Catalunya del Nord s’hagin de pagar fins a 5,90 euros per un paquet de cigarretes.

Aprofitant que avui és festa a França, nombroses famílies han creuat la frontera per anar a comprar al Pertús. Només cal donar una volta per la població per veure que els aparcaments estan plens de vehicles. Els catalans del nord i els francesos solen aprofitar el dia per passejar per les botigues, però també per entrar als supermercats i als estancs i carregar els maleters.

L’Helène, que viu al poble de Sant Cebrià del Rosselló, ha hagut de fer només uns 50 quilòmetres per estalviar-se més de 20 euros per cartró de tabac. A la sortida de l’estanc, d’on surt amb una bossa plena de paquets de cigarretes, comenta que li ‘surt a compte’ fer el desplaçament. ‘Hem vingut a fer un volt, a comprar tabac i a mirar botigues’, explica.

Pocs minuts després, del mateix estanc en surt una família que ve de Marsella. Han fet més de tres hores de camí per arribar fins al Pertús. Han vingut a veure la família, però d’aquesta visita també se n’emportaran cartrons de tabac i ampolles de licor ‘Ricard’. El pare, Ignasi Barcelona, exemplifica la situació dient que ‘pel preu al qual surten aquí quatre cartrons de cigarretes, a França te n’emportes només dos o tres’.

De mitjana, cadascun dels quatre adults s’emportaran uns dos cartrons i mig de tabac. Saben, però, que no en poden comprar més de quatre per cap, que és el límit que permet la legislació francesa. ‘Hi ha controls policials, però com que tots fumem, no hi haurà problemes’, explica Barcelona.

Per protegir el petit comerç francès, la policia duanera munta controls aleatoris a les carreteres. D’aquesta manera, eviten la picaresca dels conductors que compren massivament tabac i alcohol i, després, el revenen a l’altra banda de la frontera.

Recuperar les vendes

Els comerciants del Pertús esperen que aquesta nova apujada del preu del tabac els permeti recuperar les vendes. I és que, arran de la crisi econòmica, els controls duaners i les successives vagues a França, les botigues han vist com aquest any el calaix els ha davallat un 25% de mitjana durant aquest 2010.

‘Últimament hem notat una mica menys d’afluència, i esperem que aquesta apujada del tabac ajudi a recuperar les vendes’, indica el president dels botigues de la població, Joan Bella. I afegeix: ‘La diferència de preus és bona per a ells, però també per a nosaltres’. De moment, però, el president es mostra prudent a l’hora de dir si l’increment de compradors ja es nota a peu de carrer. ‘Cal deixar passar uns dies’, assegura.

El president també concreta que la tipologia de compradors que creuen la frontera és diferent depenent dels mesos de l’any. ‘A l’hivern, solen venir de més a prop i fan compres més del dia a dia, però a l’estiu arriben francesos provinents de llocs com París que carreguen més’, explica Bella.

86 estancs tancats a la Catalunya del Nord

En només un any, el preu del tabac a l’estat francès s’ha apujat fins a un 12% (un 6% aquest novembre i un 6% més el mateix mes del 2009). Aquestes alces afavoreixen la vinguda de catalans del nord -i fins i tot de més enllà- cap a l’Alt Empordà o bé cap a altres comarques com la Cerdanya.

Amb l’últim increment de preu, la diferència entre un paquet de tabac comprat a la Jonquera i un altre comprat a l’altra banda de la frontera arriba fins al 40%. A més, a la Catalunya del Nord, l’increment del preu del tabac també ha afavorit la picaresca de les compres massives.

Actualment, la majoria dels fumadors de Perpinyà consumeixen cigarretes etiquetades en castellà, i no en francès. Això perjudica el gremi d’estanquers de la Catalunya del Nord, que des del 2003 ja ha tancat 86 establiments. Actualment, el gremi agrupa 174 botigues.

A França, el volum de taxes aplicades a la venda de tabac arriba ja al 80,3%, la qual cosa les situa al nivell més elevat d’Europa. Aquesta darrera apujada de preus generarà per a l’estat francès 660 milions d’euros (MEUR) de recaptacions fiscals suplementàries anuals.

Per assumir les pèrdues de llocs de treball inherents al tancament dels estancs, dos decrets validats el 2006 permeten indemnitzar els estanquers dels ‘departaments fronterers i assimilats’ que es vegin forçats a abaixar persianes si no poden ‘fer front a la competència transfronterera’.

La Catalunya del Nord i els departaments de l’Auda, l’Erau i l’Arièja, situats al Llenguadoc-Rosselló, entren en el dispositiu. Els estanquers que justifiquin un retrocés d’entre un 10 i un 25% de les vendes poden cobrar fins a un 70% de subsidis compensatoris.

 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li