Els bombardejos de 1939 centren una exposició al carrer de la CCC Figueres 2009

0
896

Figueres contraposa l’actualitat i el passat amb una exposició de fotografies al carrer sobre els bombardejos del 1939 i l’entrada dels franquistes a la ciutat. La mostra, batejada amb el títol ‘Patrimoni. Figueres 1939-2009’ situa sis fotografies de gran format preses l’any 1939 pel fotoperiodista Albert-Louis Deschamps als escenaris de la Rambla i la plaça de l’Ajuntament. Les imatges se situen al mateix lloc on es van prendre i permeten contemplar els mateixos edificis setanta anys enrere, en plena Guerra Civil. L’autor de la proposta, l’artista Ricard Martínez, diu que vol ‘provocar un debat sobre el pas del temps’. L’exposició forma part dels actes de la Capitalitat de la Cultura Catalana.

A partir d’aquest dijous i durant tot el mes, els qui passegin per la Rambla de Figueres i la plaça de l’Ajuntament es trobaran cara a cara amb el passat. I és que sis fotografies de gran format els transportaran setanta anys enrere, al temps de la Guerra Civil, els bombardejos i l’entrada dels franquistes a la ciutat.

La mostra ‘Patrimoni. Figueres 1939-2009’ forma part dels actes amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana i de les activitats que s’han organitzat en record dels figuerencs que van combatre a la Guerra Civil. Pretén ‘obrir un debat sobre els sentiments i el pas del temps’, com admet l’artista Ricard Martínez. Per aconseguir aquest objectiu, l’eix central de la mostra se centra en contraposar el passat i el present.

Per això, les sis fotografies de gran format que la composen s’han situat a l’exterior. I exactament al mateix lloc des d’on el periodista francès Albert-Louis Deschamps les va prendre. A més dels escenaris, les instantànies també reflexen la vida a Figueres durant l’any 1939: edificis bombardejats, cues dels ciutadans a la Rambla davant un camió que repartia menjar o soldats ociosos, la majoria desarmats –ja no calia-, davant un refugi antiaeri a la Rambla.

‘Amb la juxtaposició vull provocar una mena de ressonància estranya a través de la realitat i la memòria, i generar debat’, indica l’artista. Per la seva banda, el regidor de Cultura, Ciro Llueca, recorda la importància que té la mostra dins la capitalitat que ostenta la ciutat aquest 2009.

‘La Capital de la Cultura Catalana representa una oportunitat per a tots per acostar al màxim les manifestacions culturals i artístiques als ciutadans’, indica Llueca. I hi afegeix: ‘Per això, aquesta segona mostra al carrer, dedicada a reivindicar la Figueres del 1939 permet posar en valor un moment històric molt real que sorprendrà els figuerencs’.

La inauguració de la mostra a Figueres ha estat tenyida de records. Els ha protagonitzat el figuerenc Fermí Quintana, que l’any 1939 tenia set anys. Amb l’arribada de les tropes franquistes a la ciutat, es va exiliar a França.

‘Jo recordo els bombardejos; vivia al carrer Tapis, i allà hi havia un bar’ explica. I diu: ‘Jo recordo un bombardeig que hi va haver un diumenge que entràvem al refugi i una de les bombes va matar una nena i un nen petit de pocs mesos’.

La mostra ‘Patrimoni. Figueres 1936-1939’ es podrà veure durant tot un mes als escenaris de la Rambla i la plaça de l’Ajuntament.
 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li