Els alemanys estudien l’Empordà

0
744

Els alumnes de castellà a Alemanya que cursen el nivell equivalent a l’ESO d’aquí fan servir una llibre que porta per títol Puente al español. És de l’editorial Diesterweg i té més de 200 pàgines dividides en set unitats didàctiques que van desenvolupant al llarg del curs i que inclouen textos literaris, dades històriques i geogràfiques, però sobretot temes d’actualitat de les diferents zones on es parla el castellà arreu del món. Hi ha capítols dedicats a Espanya, a Sudamèrica i un d’específic -el primer del llibre- a Catalunya, on ja s’adverteix l’estudiant de les peculiaritats d’aquesta comunitat.
L’edició que acaba de sortir per a aquest any ha estat renovada i inclou diverses referències a la comarca. En el primer capítol, quan es parla de personatges famosos, s’anomena el pintor Salvador Dalí en primer lloc al costat de l’arquitecte Antoni Gaudí, la cantant d’òpera Montserrat Caballé i el futbolista Gerard Piqué… També es publica una foto de la Torre Galatea i a la mateixa pàgina hi ha una referència explícita a Figueres. Assenyala que “allà hi va néixer el famós pintor Salvador Dalí. Cada any arriben a Figueres milers de turistes per visitar el Teatre-Museu Dalí, un impressionant edifici vermell”.
De la Costa Brava esmenta, entre altres coses, que “és famosa per les seves platges fantàstiques. És la costa de la província de Girona. Hi podem trobar platges molt turístiques, platges amagades i parcs naturals”. Lògicament, tots els textos estan escrits en llengua castellana, inclosos els noms dels topònims de ciutats i llocs geogràfics del país.
En un altre dels apartats es destaquen els atractius de Roses. En concret, en un suposada conversa de xat entre diversos estudiants, la que duu per nom Arco Iris, assenyala que “sóc d’un petit poble del Pirineu de Lleida, al qual vénen molts turistes a l’hivern. És bonic, però prefereixo el mar. Les meves platges preferides són les que estan a la Costa Brava, exactament a Roses, Girona. A Roses també hi van molts turistes, sobretot els que volen gaudir del parc natural. Ja us ho imagineu, no? El meu lloc favorit de Catalunya és Roses”.
A la mateixa pàgina del llibre de text s’inclou un exercici per als alumnes alemanys de castellà on la jove Arco Iris se suposa que ensenya les fotos del seu viatge a Roses. Resumeix el diàleg amb els amics en vuit frases a les quals hi manquen els pronoms relatius corresponents. En una columna de l’exercici gramatical hi ha un total de cinc pronoms que són els que cada alumne ha d’anar situant per complementar les frases que són pronunciades mentre la noia va ensenyant imatges de l’estada. En una d’elles s’afirma que “aquesta és la platja que més em va agradar. Es diu platja cala Rostella”. En una altra apareix un museu -que el text no identifica-i al qual la jove hauria anat dues vegades. També parla del “restaurant en el qual varen tastar menjar típic de la regió”. Finalment assenyala que “Roses és una ciutat genial. Em va agradar tot el que vaig veure”.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li