El veïnat de l’Estrada, des de 1362

0
894

Actualment hi ha uns 25 habitatges on hi resideixen unes 40 persones,  la majoria formen part de l’Associació de Veïns de l’Estrada, encarregada de vetllar pels seus interessos.


El veïnat de l’Estrada és una entitat de població que pertany al municipi d’Agullana. Es compon d’un conjunt de masies construïdes prop de l’antiga Strata Francisca, hereva de la Via Augusta. Disposa d’una església, Santa Maria de l’Estrada, del segle XVIII, i el patró del nucli és Sant Nicolau. Des del 1362 ja depenia d’Agullana. El 1991 s’estava enllestint la restauració de l’església. L’Associació Amics de Santa Maria d’Agullana i l’Estrada convertiria aquelles parets de pedra sense coberta, amb l’interior ben ple de vegetació en un noble i digne edifici. És un lloc de culte, on s’oficia per la festa el mes d’agost i el 6 de desembre, festivitat de Sant Nicolau. També s’hi fan casaments i, esporàdicament, altres cerimònies. També és un lloc de trobada per les reunions dels veïns i veïnes del lloc. Celebra la seva Festa Major el darrer cap de setmana del mes d’agost. L’any 1987, el Grup Cultural d’Agullana va reprendre la celebració i des de llavors, amb diferents organitzadors, s’ha anat mantenint fins l’actualitat. Són moltes les cobles que han interpretat sardanes a la plaça: Rossinyolets, Ciutat de Girona, Perpinyà, Nova Olot, Bisbal Jove, Principal d’Olot, Genisenca, La Principal de Llagostera, Vila de La Jonquera, Cervianenca, Osona, Cadaqués, Jovenívola de Sabadell i La Principal de Cassà.

L’any 1991, l’Agapit Torrent va dedicar una sardana a l’Estrada: «El Puig del Ram» i el 1995 el compositor Francesc Camps va estrenar «L’Estrada Camí de Roma» que juntament amb «Record de l’Estrada» de Josep Blanch Reynalt formen aquesta trilogia musical sardanista. Actualment hi ha uns 25 habitatges on hi resideixen unes 40 persones. La majoria formen part de l’Associació de Veïns de l’Estrada, encarregada de vetllar pels seus interessos. El seu president és en Joan Deu. L’alcalde del veïnat és en Robert Baserba, qui amb molt d’entusiasme procura que tot funcioni, tant al nucli com als masos del terme. A l’Estrada també hi té instal·lat el seu taller l’artista Antonio Federico. El pintor té un caràcter creatiu inesgotable, i la seva obra és plena de color i formes naturals en gran format. Els seus treballs tenen sempre una presència molt personal. Ha exposat a Catalunya, Espanya i a l’estranger.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li