El Teatre-Museu Dalí renova la visita virtual amb tecnologia d’última generació

0
1627

La nova tècnica ‘Matterport’ permet al visitant accedir a racons on no és possible accedir amb la visita física


La Fundació Dalí ha actualitzat el format amb què ofereix visites virtuals a les seves instal·lacions. A causa de la Covid-19, la Fundació va decidir accelerar aquest projecte que havia encetat fa aproximadament un any. El nou sistema permet una visita virtual interactiva i incorpora la visualització en 3D, que mostra les estances sense parets intermèdies. Una nova perspectiva d’aquest edifici, ja de per si emblemàtic, on el navegant s’endinsa dins del Teatre-Museu de forma totalment lliure. No hi ha itineraris preestablerts, cosa que converteix cada visita en una experiència única, amb el temps i la durada que desitgi l’espectador.

ELS ESPAIS. En total es poden visitar nou sales i dos passadissos farcits d’obra: el vestíbul, el pati central, l’escenari ubicat sota la gran cúpula geodèsica de vidre, la Sala de les Peixateries, la Sala del Tresor, la Sala dels Dibuixos, la Sala Mae West, la Sala Palau del Vent, la Sala Poesia d’Amèrica, la Sala Arturo López, la Sala de les Loggies i els passadissos, tant de la planta baixa com els situats a la primera planta.

Cada obra està acompanyada de textos, enllaços al catàleg de pintures i al d’escultures, o bé a articles, publicacions, fotografies històriques o contingut audiovisual, que ajuden a contextualitzar cada peça.

LA TÈCNICA DEL ‘MATTERPORT’. Aquest procediment prové dels Estats-Units, on s’obté informació gràfica del museu a través de fotografies d’alta resolució, amb l’escaneig amb làser i amb la filmació dels espais amb càmeres de 360°. Aquesta informació es processa a través d’un model digital en 3D d’alta resolució, que és el que es coneix com a casa de nines. L’empresa encarregada de desenvolupar el projecte ha estat l’empresa Know my Story, coordinats amb Cinzia Azzini, responsable de l’Àrea digital de la Fundació Dalí, i amb la col·laboració d’Anna Garcia, membre del Servei Educatiu. El resultat és, simplement, espectacular.

NOVES ZONES. Aquest innovador sistema ha deixat al descobert nous racons on el visitant no pot accedir amb una visita física, com l’interior del Taxi plujós (el Cadillac ubicat al pati central) o l’altar de sota la cúpula que mostra l’oli Explosió de fe mística en el centre d’una catedral.

A més, el navegant disposa de pistes per descobrir el funcionament d’alguns dispositius pensats per Dalí, i que és probable que si no podrien passar desapercebuts. Un exemple el trobem en la Princesa Cibernètica, al damunt de la qual es desplega una vidriera de plaques pintades sobre metacrilat.

COMPLEMENT PER A LA VISITA PRESENCIAL. La facilitat de navegació des del telèfon mòbil demostra que aquesta eina també està pensada per complementar la visita presencial, si així es vol. L’usuari pot «passejar» de manera àgil i fluïda per les diferents plantes i escollir un dels onze espais que es posen al seu abast sense que la imatge es distorsioni o trigui a descarregar-se.

ÈXIT. Segons dades facilitades per l’organització, el primer dia el nombre de visites va arribar als 35.000 usuaris. Uns nombres que doblen les xifres de navegants habituals, i que probablement augmentaran més quan acabi el procés de traducció a l’anglès i el francès.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li