El softbol: de Chicago a Roses

0
958

El Dia d’Acció de Gràcies de 1887 a Chicago no va ser una jornada esportivament qualsevol. El bagul de les efemèrides ens assenyala que aquella data va contextualitzar el naixement del softbol, una variant del beisbol, després que el senyor George Hancock s’encarregués de projectar un esport que fins a l’any 1920 no es va jugar a l’aire lliure.
Al llarg de la seva trajectòria, aquesta modalitat ha rebut múltiples batejos. Des de l’iniciàtic indoor baseball fins a kitten ball, pumkin ball o el definitiu softball, nom que va rebre per primer cop el 1926. Tot i els canvis de nom, però, l’essència es va mantenir homogeneïtzada a partir dels anys trenta, quan a l’Amèrica del Nord es va crear un comitè de regles que, en certa manera, va propiciar l’aflorament de la disciplina arreu: després de la II Guerra Mundial, els soldats canadencs van introduir l’esport als Països Baixos; a Austràlia hi va arribar el 1939 i al Regne Unit el 1972. L’evolució va ser tal que l’any 1991 el softbol femení va ser inclòs al programa dels Jocs Olímpics de 1996, tot i que el 2005 es va decidir excloure’n la modalitat.
A les nostres contrades, l’evolució ha estat molt menor, tot i que a principis d’any, a Roses, va néixer un projecte, el Tramuntana Softball Club, que té com objectius esdevenir un club oficial i donar a conèixer l’esport a la comarca. “Un grup de nois va decidir formar l’associació amb la intenció de federar el club, cosa amb la qual s’està treballant, esperem que estigui oficialitzat al juny o juliol i poder competir a partir de la temporada vinent”, explica Joan Ruiz, portaveu del grup rosinc, que també subratlla la faceta divulgadora del projecte: “El que volem és crear una escola de softbol per als petits, la nostra també és una iniciativa formativa.”

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li