El simbolisme urbà arriba a Figueres amb la mostra ‘Travelling with Denise’

0
696

Un recull de vint-i-quatre imatges de l’arquitecta Denise Scott mostra una nova forma de contemplar la ciutat


 

Art i arquitectura són dos conceptes que sovint van lligats de la mà. Massa sovint passen inadvertits per a tots nosaltres, acostumats a passar per davant sense advertir-nos de la grandesa de certs edificis i monuments. Des d’avui, i fins al 13 de maig de 2022, la Delegació de l’Alt Empordà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) acull una mostra fotogràfica que mostra una nova manera d’observar la ciutat i el seu entorn: Denise Scott Brown. Travelling with Denise.

Es tracta d’una exposició fotogràfica en la qual, a través de 24 fotografies que l’arquitecta nord-americana va fer de ciutats i de paisatges de les ciutats dels anys 60, mostren una nova manera d’observar la ciutat i el seu entorn, la qual posa en valor llocs i espais que fins aquell moment no havien estat mai vistos. Un exemple de com es pot visualitzar de forma diferent el mateix ambient urbà i com aquest agafa una nova atmosfera.

LA MOSTRA. A l’exposició s’hi poden veure fotografies de la «ciutat elèctrica» de Las Vegas a la dècada de 1960, de l’arquitectura històrica de Venecia, que varen servir com a investigació visual pels arguments presentats en l’influent llibre Learning from Las Vegas (1972), escrit conjuntament amb el seu soci, Robert Venturi, i amb Steven Izenour.

En el conjunt d’imatges també s’hi reconeix la posició desafiant de Denise Scott Brown davant la pràctica d’una arquitectura que feia del llenguatge establert per «l’Estil internacional» una rutina inacabable, i fa palès el seu compromís amb la complexitat de la quotidianitat. Una mirada que va articular un simbolisme urbà que fins aleshores havia estat ignorat pels arquitectes.

Denise Scott Brown. Travelling with Denise forma part de la cinquena exposició itinerant del cicle «L’Àlbum de l’arquitecte» , i arriba a Figueres després de la seva inauguració a Girona i l’estada a Olot. Ha estat el·laborada pel Departament de Cultura de la Demarcació de Girona del COAC i l’arquitecta Maria Pia Fontana, que han comptat amb la direcció de la mateixa Denise Scott Brown.

DENISE SCOTT BROWN. Arquitecta, urbanista, escriptora, professora i sòcia de l’Estudi Venturi-Scott Brown & Associates a Filadèlfia. Aquest estudi d’arquitectura és considerat un dels més influents del segle XX. L’obra construïda, l’activitat acadèmica i els llibres publicats, entre els quals destaca Learning from Las Vegas (1972), escrit conjuntament amb Robert Venturi i Steven Izenous, són una referència de la cultura arquitectònica contemporània.

D’entre els nombrosos premis que ha rebut se’n poden destacar el Design Mind Award (2007), la National Medal of Arts, el United States Presidential Award (1992), o l’Athena Award del Congress for the New Urbanism (2007).

L’any 1991 el jurat del premi Pritzker va atorgar el guardó al seu marit i soci Robert Venturi, però la va excloure a ella. Malgrat les protestes de sectors molt importants de la professió i les manifestacions del propi Robert Venturi afirmant que Denise era l’autora de més del 50% de la feina de l’estudi, el jurat no va rectificar. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li