El sector turístic torna a treballar de valent però amb marges molt baixos

0
1700

Antoni Escudero adverteix que un 60% d’empreses petites es plantegen tancar per les despeses de l’energia


Feia dos anys que no se celebrava, al Castell de Biart, a Masarac, el Dia Mundial del Turisme. I aquest dilluns el sector es tornava a donar cita a l’enclavament alt-empordanès per celebrar la 17a edició i valorar una situació superada per la crisi de la covid i ara marcada per l’escalada del preu de l’energia. En el marc dels parlaments, i després de donar la benvinguda als assistents, el president de la Federació d’Hostaleria de la Comarques de Girona, Antoni Escudero, va enumerar tot un seguit de qüestions que preocupen el sector. Aprofitava, també, per instar tant la Generalitat com el govern de l’Estat a aplicar mesures a favor del sector turístic.

Antoni Escudero va valorar la bona temporada d’aquest estiu, tot remarcant, però, que els números s’han de veure en data de 31 de desembre. El president de la Federació d’Hostaleria va admetre que «la temporada turística ha estat fins i tot millor que el 2019 però amb els marges més baixos». Segons l’enquesta feta en el si de la federació, les despeses de llum i gas s’han enfilat de manera desmesurada. Escudero va advertir que «l’increment de la llum ha estat del 100% i el del gas, del 130% i, com a conseqüència d’això, un 60% de les empreses petites es plantegen tancar». El president de la federació qualificava aquestes dades d’«esfereïdores» i vaticinava «una temporada d’hivern incerta i molt preocupant».

Lligat amb això, les empreses arrosseguen encara l’endeutament pels crèdits ICO concedits arran de la covid. «Aquests crèdits», deia Escudero, «s’han de tornar el 2023 i per això demanem una moratòria de dos anys». A tot plegat s’hi ha afegit una altra «galleda d’aigua freda, que és la falta de personal, i personal de tot tipus; tothom necessita mà d’obra i els governants estan creant una societat amb manca de cultura de l’esforç».

TEMPORADA I TERRASSES. El nou calendari escolar també va ser motiu de crítica i, en aquest sentit, el representant del sector declarava: «Ens han escurçat entre 15 dies i tres setmanes la temporada d’estiu; un altre pal a les rodes». Una reforma així s’hauria d’haver fet com a França o Alemanya per «desestacionalitzar el territori». Finalment, Antoni Escudero demanava millorar la seguretat al país amb més efectius policials i el canvi de legislació per fer front a la multireincidència. Per acabar, va carregar contra els plans de la Generalitat de prohibir fumar a les terrasses i lamentava que «no s’explica ni es consensua res».

DEURES. Durant la seva intervenció, la delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, va posar en valor la capacitat del sector per afrontar la pandèmia i va dir: «Sentiu-vos orgullosos i treieu pit del que hem superat». Cañigueral també es va comprometre a «fer arribar tots els deures on han d’arribar».

Per la seva banda, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, va anunciar que s’està creant una Taula Estratègica de l’Aeroport de Girona, una fórmula de treball conjunta per reactivar les instal·lacions. En aquest sentit, la Diputació de Girona, la Generalitat i els ajuntaments preveuen aportar entre 2 i 2,5 MEUR anuals per a la promoció. Noguer també va demanar una aposta decidida de l’Estat per connectar l’alta velocitat amb l’aeroport gironí.

En definitiva, peticions per fer avançar un motor clau de l’economia gironina. De fet, el sector turístic representa el percentatge més important del PIB de la demarcació. Durant la jornada d’aquest dilluns es va prendre el pols al sector i es van enumerar les reivindicacions. La visió estatal també hi va ser present. La federació gironina va convidar Jorge Marichal, president de la Confederación Espanyola de Hoteles i Alojamientos Turísticos (CEHAT).


  • Pots visualitzar la galeria d’imatges, aquí

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li