El sector del pinyó, a l’espera d’una normativa que eviti furts

0
641

El pinyó, considerat «or blanc», és un producte amb un alt valor al mercat i una demanda que va a l’alça, però alhora està molt poc explotat


Més de 38.000 hectàrees de pi pinyer a Catalunya però la majoria sense producció. Aquesta és la radiografia que fa el Consorci Forestal de Catalunya del sector de la pinya. El pinyó, considerat «or blanc», és un producte amb un alt valor al mercat i una demanda que va a l’alça, però alhora està molt poc explotat. La falta de regulació, la plaga del Leptoglossus occidentalis i els constants furts fan que els propietaris forestals no vegin «viable» la seva gestió, i això deixa en mans dels «furtius» la recol·lecció d’aquest producte, que al mercat pot arribar als 80 euros el quilo.

De fet, malgrat que per poder recollir pinyes cal una llicència i un permís del propietari dels terrenys, un dels productors de la comarca, Carles Vaello (afincat a Arenys d’Empordà, al terme municipal de Garrigàs), assegura: «El 95% del pinyó que es comercialitza a Catalunya és de pinya robada». «Són masses forestals que sobre el paper tenen una producció molt potent i econòmicament molt viable, perquè aquest producte té un valor molt important al mercat, però tot l’esmentat fa que no sigui viable la seva gestió», afegeix el tècnic del Consorci Forestal de Catalunya Josep Maria Tusell.

Per això, des del consorci reclamen una normativa que permeti tenir una «traçabilitat» del producte per evitar que es «blanquegin» els robatoris, i així animar els propietaris forestals a unir esforços per crear una agrupació de productors.

Mentrestant, però, Vaello, que és economista de professió, sí que explota professionalment la seva plantació de pi pinyer a Can Pagès. De fet, fa uns mesos va empeltar pins joves amb pins adults seleccionats per accelerar la producció, a dia d’avui compta amb 100 ha, l’any passat va doblar la producció (va recollir 30 tones, quan el 2019 n’havia recollit 14).

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li