El retorn a les classes d’aquest any es fa amb menys alumnes i més professorat

0
1808

Un total de 19.710 alt-empordanesos comencen l’escola. Són 2.364 alumnes menys que el curs passat


 

Uns comptaven els dies per tornar a l’escola i d’altres no volien acabar les vacances d’estiu. Al marge de les preferències, la realitat és que la tornada a les aules ja s’ha posat en marxa. Avui és dia de novetats, nervis i retrobament amb els companys. Al final de la jornada, la majoria d’alumnes hauran de respondre, de ben segur, a la pregunta: “Com ha anat el primer dia d’escola?” I, per davant, en queden molts més.

En qüestió de dades, segons els Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament a Girona, aquest curs 2017-2018 han començat les classes 19.710 alt-empordanesos. Això inclou els alumnes d’educació infantil, primària, secundària, batxillerat i dels cicles de grau mitjà i superior. La xifra és considerablement inferior a la de l’any passat que era de 22.074. Aquesta davallada tan important (-2.364) no es produeix, en canvi, globalment a la demarcació. Els alumnes de les comarques gironines que comencen avui el curs són 120.598 enfront els 120.583 del curs 2016-2017.

més personal docent. Des del departament d’Ensenyament es destaca especialment l’augment de 571 dotacions de personal docent aquest curs als centres públics de tota la demarcació. Es passa dels 8.361professionals del curs 2016-2017 als 8.878 aquest 2017-2018.

A l’Alt Empordà el personal docent és aquest any de 1.758 persones. A infantil i primària n’hi ha 1.014 i per secundària, formació professional, formació d’adults i PFI n’hi ha 744.

ÀNGEL REYNAL

NOUS CICLES FORMATIUS. Una de les novetats d’aquest any és l’oferta del cicle formatiu de grau mitjà (CFGM) Forneria, pastisseria i confiteria. S’impartirà des de l’Institut Olivar Gran de Figueres i la seva introducció és possible per la implicació d’Ajuntament, Consell Comarcal i el Departament d’Empresa i Coneixement. Com a entitat vinculada hi ha el Gremi de Pastissers de l’Alt Empordà. Amb el nou cicle formatiu, la comarca augmenta fins a 15 l’oferta d’ensenyaments postobligatoris. El curs 2012-2013, n’hi havia 2 i el curs passat n’hi havia 14.

BATXIBAC A LA JONQUERA. Aquest curs hi ha un altre institut de la comarca que s’adhereix al programa batxibac. Es tracta de l’Institut de la Jonquera que se suma en aquesta oferta a l’Olivar Gran de Figueres, al Cap Norfeu de Roses, a l’Illa de Rodes, també de Roses i al pioner, que va ser l’Institut de Llançà. El batxibac permet tenir un currículum acadèmic mixt que suposa fer un terç de les classes en llengua francesa. L’alumnat que cursi el currículum mixt, a més d’obtenir el títol de batxiller si supera totes les matèries cursades, obtindrà també el diploma de baccalauréat si supera una prova externa que es desenvolupa íntegrament en francès.

MILLORES. Un dels temes polèmics de cursos anteriors ha estat el de les substitucions del personal docent. Aquest curs les baixes ja es comencen a cobrir des de l’1 de setembre. Les incidències de durada superior als 7 dies es cobreixen des del primer dia. Ensenyament posa èmfasi en aquesta millora i també en la disminució de les ràtios. Un tema que queda, a més, reforçat per l’augment de la plantilla. En general també es posa més atenció a l’Escola Inclusiva i en el cas de l’Alt Empordà s’afegeix una nova unitat a Figueres. És a primària i, en concret, a l’escola Salvador Dalí de Figueres. El centre disposa, per tant, d’Unitat de Suport a l’Educació Especial(USEE).

TRANSPORT. Un altre àmbit important del curs escolar és el del transport, un servei que està gestionat pel Consell Comarcal. Coincidint amb aquest fet, la setmana passada es va fer una jornada de formació per als acompanyants de transport escolar. Hi van participar unes 60 persones que s’encarreguen d’aquesta feina. Experts dels Bombers i dels Mossos van oferir les xerrades informatives sobre emergències i seguretat viària en el transport escolar.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li