El rellotge confiscat pels nazis de l’exiliat català Joan Lladó retorna a la família

0
804

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha entregat l’objecte que s’exposava al MUME a la mostra ‘#StolenMemory’


 

En un acte celebrat divendres al Museu Memorial de l’Exili (MUME), la consellera de Justícia, Ester Capella, va retornar un rellotge de polsera confiscat pels nazis als familiars de Josep Lladó.

L’objecte formava part de la mostra “#StolenMemory” (memòria robada), una exposició itinerant dedicada a mostrar els objectes personals recuperats de presoners internats en camps de concentració nazis, i que va romandre al MUME fins al 14 de febrer.

L’entrega s’ha pogut produir gràcies a el nét d’una cosina de Joan Lladó, Èric Torra, qui a principis d’aquest any va localitzar el nom de Lladó en una llista d’una cinquantena d’espanyols arrestats a Rennes l’any 1944. Torra s’assabenta així del destí final del seu parent: el camp de Neuengamme. Posteriorment, ell mateix contacta amb els Arxius Arolsen, que l’informen de l’existència del rellotge i de la seva ubicació a la mostra del MUME.

PRESONER 30.857. Joan Lladó i Mas va néixer a Manresa el 13 de desembre de 1914. De ben petit, després de la mort de la seva mare, va traslladar-se a Calonge de Segarra, d’on era originària la família del seu pare. Tot i no participar en la Guerra Civil com a combatent, quan va acabar l’any 1939 va decidir exiliar-se a França. Va estar al camp de concentració d’Argelers, a la Catalunya Nord. Al març de 1944 fou detingut per la Gestapo a Rennes, a la Bretanya francesa, per col·laborar amb la resistència.

Posteriorment fou deportat al camp de concentració de Neuengamme, al nord d’Alemanya, amb el numero de presoner 30.857. Poc després el van traslladar al camp de Ravensbrück, on a l’abril de 1945 va morir a causa d’una pulmonia, conseqüència de les pèssimes condicions de vida dels camps de concentració. Només faltaven cinc dies perquè el camp fos alliberat. Tenia 31 anys. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li