El PSC de l’Escala defensa la cobertura de les restes de la caseta de salvament

0
1293

Patrimoni Cultural creu que la millor forma de conservar allò que queda de l’edifici de finals del segle XIX  és  cobrir-lo i deixar-lo sota el paviment de la plaça de la Punta, un fet que ha criticat el grup municipal d’ERC


Ja se sabia que les restes trobades de la caseta de salvament marítim de l’Escala no es deixarien al descobert amb les obres de la façana marítima. Això ho va criticar fa uns dies l’oposició d’ERC a l’Ajuntament i, des de l’equip de govern es va emetre un comunicat per explicar-ne els motius. A la nota s’explica que els experts han recomenat cobrir les restes de l’edifici com a millor sistema per conservar-lo. Es taparà amb una làmina de geotèxtils i una capa de sorra i quedaran sota el paviment de la plaça de la Punta.

La caseta de salvament marítim, avistada durant les obres, es va construir a finals del segle XIX, però els problemes per la seva mala ubicació va fer que s’enderroqués el 1934. Quan s’hagin acabat els treballs, la intenció municipal és col·locar un panell informatiu que expliqui amb text i imatges la història de l’edifici de salvament marítim.

L’alcalde Víctor Puga ha declarat: “Hem actuat sempre seguint el criteri dels arquèolegs i experts en la matèria, així com dels Serveis Territorials de Cultura”.

LA TORRE DE LA PUNTA. D’altra banda, la comissió territorial de Patrimoni Cultural de la Generalitat ha donat el vistiplau per a la integració de les restes de l’antiga torre de defensa de la Punta (SXVII) al projecte de la façana marítima que s’està executant. Es consolidaran i es deixaran vistes les roques que componen la fonamentació de l’antiga torre. Part de la línia d’aquest element quedarà protegida i marcada al paviment amb una làmina gravada amb text explicatiu.

La torre de guaita hauria format un conjunt amb les torres que es conserven al Pedró i a Montgó. Va ser construïda el 1640, en el context de la revolta catalana i de la Guerra dels Segadors, i va ser enderrocada el 1813 durant la Guerra del Francès. Només n’ha quedat el petit mur localitzat ara.

Rebuig a la destrucció de roca natural

Sota el lema “Escala grisa? No, gràcies”, la plataforma l’Escala Acció Cívica va organitzar una concentració diumenge a la Riba. Es tractava de protestar no només per les divergències amb les obres de la façana marítima en general, sinó també per la destrucció de la roca natural del front de mar.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li