El projecte de la casa natal de Dalí rep l’impuls definitiu per encarregar les obres

0
1500

La Diputació anuncia una inversió de 500.000 euros que permetrà treure a licitació els treballs aquest any


 

Fins ara tot havien estat promeses i bones intencions però ara e  s pot dir que la rehabilitació de la casa natal de Dalí es desencalla. Aquest divendres la Diputació de Girona va anunciar una inversió de 500.000 euros entre el 2018 i el 2019 que permetrà treure a licitació els treballs. Amb aquests diners i l’aportació compromesa per l’Estat (250.000 euros) es podrà fer front a les obres, valorades en 1,3 milions d’euros. La resta de finançament s’obtindrà per partides dels pressupostos municipals.

L’alcaldessa, Marta Felip, va qualificar el compromís de la Diputació com «el primer gest real» per fer possible l’obertura al públic de l’espai on Dalí va néixer i viure fins als 7 anys. I és que el projecte arquitectònic ja existeix i paral·lelament, s’està redactant el treball de museïtzació. Ja fa temps que es volia posar fil a l’agulla amb aquest tema. De fet, Figueres va adquirir la finca del carrer Monturiol l’any 1994 i la intenció des de fa anys és convertir l’habitatge en un museu que ajudi a interpretar la figura del geni surrealista.

Ara que el tema del finançament s’ha resolt -en una part important-, l’Ajuntament té previst posar a licitació els treballs abans que acabi aquest any. De moment els 1,3 milions d’euros seran per rehabilitar la planta baixa i l’entresòl de la finca. Marta Felip espera que l’adjudicació dels treballs es faci a la baixa i que això permeti que l’any 2020 aquesta part estigui acabada i es pugui obrir. De tota manera, també s’haurà de valorar si s’espera que s’enllesteixi la resta de la rehabilitació, ja que ara es parla només de la primera fase del projecte arquitectònic.

Per la seva banda, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, va explicar que l’ens ha decidit implicar-se en aquest projecte que era una llarga reivindicació de l’Ajuntament de Figueres i que casa a la perfecció amb la voluntat de la Diputació d’invertir en iniciatives culturals a les comarques gironines. A aquesta s’hi suma la Casa Pastors, a Girona, i el Museu Thyssen, a Sant Feliu de Guíxols. En un any, el 2018, dedicat al turisme cultural.

El director del Museu de l’Empordà, Eduard Bech, serà el responsable de dirigir el projecte de la casa natal. Bech va explicar que els museus de Púbol i Cadaqués expliquen la trajectòria del geni però que la casa natal aprofundirà en «el personatge de Dalí i serà un espai per conèixer tota la seva vida, i no només els set anys que va viure aquí».

Al marge de la rehabilitació, la Generalitat ha encarregat a una empresa especialitzada a museïtzar espais aquest tipus de projecte per definir què hi ha d’haver i com s’ha d’exposar. En aquest cas, es comptarà amb un comitè d’experts, entre els quals hi ha el periodista i estudiós dalinià Josep Playà. Tot aquest projecte també té com a referència els continguts de la memòria feta per la historiadora de l’art Mariona Seguranyes.

Sobre el paper de la Fundació Gala Dalí en el projecte de la casa natal del geni, l’alcaldessa va dir que l’entitat es manté a l’expectativa i «deixa que sigui una iniciativa municipal i de la Generalitat i després decidirà què fa».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li