El procés, sota la mirada de Letònia

0
804

Conèixer de prop el procés sobiranista i la seva gent, i saber de primera mà com es va viure la Via Catalana. Aquest era el principal objectiu de la croada que ha protagonitzat aquest mes el periodista i escriptor letó Otto Ozols. En 19 dies, ha recorregut caminant tot el traçat de la cadena humana que es va fer l’11 de setembre del 2013. Va sortir el 3 d’abril de les Cases d’Alcanar (Montsià), i dijous va arribar al Pertús. Però dels 400 quilòmetres que té el recorregut, només n’ha fet una desena en solitari. Centenars d’amics i voluntaris de l’Assemblea Nacional Catalana i d’altres agrupacions civils (com Òmnium Cultural o associacions d’excursionistes i de lleure) l’han acompanyat. I desenes de famílies voluntàries l’han acollit a casa seva per fer nit.
Ozols _que actualment col·labora en diversos mitjans de comunicació de Letònia_ ha emprès l’aventura instigat per les similituds entre la voluntat d’autodeterminació de Catalunya i el procés que es va viure al seu país a finals dels anys 80. De fet, la Via Catalana es va inspirar en la Via Bàltica, una gran cadena humana de 560 km que es va fer l’agost del 1989 (quan el periodista tenia 19 anys) per reclamar la independència dels Països Bàltics, que aleshores encara formaven part de la Unió Soviètica. Més d’1,5 milions de persones es van unir per creuar Estònia, Letònia i Lituània, que dos anys després (el 1991) van aconseguir la llibertat.
Davant d’aquest paral·lelisme, a Letònia hi fan un seguiment molt acurat de com evoluciona la causa catalana. Amb una reconeguda trajectòria com a autor de temes polítics i d’intriga, Otto Ozols ha publicat desenes d’articles sobre Catalunya i el seu anhel per la independència en anglès, i ha col·laborat en diversos llibres que s’han escrit sobre el procés en alemany i en català. Com a periodista, també ha viscut i cobert diverses diades, i una de les seves obres inclou un capítol sencer sobre el procés català. Ara, després d’haver fet la via a peu, en vol escriure tot un llibre.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li