El pessebre creat per Antoni Trèmols

0
1028

Fa tres anys HORA NOVA publicava un reportatge en el qual el decorador Josep Canaleta explicava que tenia guardat en un magatzem el pessebre mecànic dels pares Paüls, un referent del Nadal figuerenc dels anys 40 a finals dels 70, però que no podia ser exhibit a causa de les grans dimensions i al fet que bona part de les peces havien de ser restaurades. Arran d’aquell reportatge, el president del Patronat de la Catequística, Lluís Illa, va endegar les gestions necessàries per recuperar-lo. Canaleta el va cedir a l’entitat i amb el suport de l’Ajuntament es va procedir a la seva restauració, realitzada de forma desinteressada per Jaume Egea, Josep Sais i Salvador Torres.
Aquestes festes el pessebre ha recuperat tot el seu esplendor de dècades passades i pot ser contemplat a la tradicional exposició que la Cate ha muntat enguany al local del Cau de l’agrupament escolta a causa de les obres de remodelatge que es realitzen a la resta de l’edifici. L’acte inaugural va comptar amb la presència d’Antoni Trèmols, un figuerenc de 96 anys, resident a Suïssa des del anys 50, del qual s’ignorava el seu parador, i fins i tot si encara era viu. Ell va ser l’instigador d’aquest pessebre articulat que va iniciar ara fa 65 anys, i que en marxar a treballar a l’estranger va lliurar als pares Paüls.
El testimoni directe d’Antoni Trèmols ha servit per saber l’origen d’aquesta històrica representació nadalenca. “Les primeres peces les vaig muntar a casa fins a l’any 1945 i les exhibia en el meu domicili del carrer Colom. Tot i treballar a indústries Fita, la situació econòmica em va empènyer a marxar a treballar cap a Suïssa. Llavors va ser quan vaig deixar tot les peces articulades a la comunitat religiosa de l’Asil Vilallonga. Em sorprèn que encara funcionin”, assenyalà. Tot i que no va tornar mai més a viure a Figueres, ha mantingut una propietat familiar i alguns anys ha vingut a passar-hi alguna temporada de vacances, especialment quan vivien la resta dels seus germans.

LA RESTA DE LA HISTÒRIA. Un cop els pares Paüls van rebre les figures mecàniques, un religiós de la comunitat, el pare Calderó, s’ho va agafar com un repte personal i durant dècades va ser l’encarregat, no només de mantenir-lo, sinó d’anar-lo ampliant i complementant. Va ser, fins a finals dels anys 70, un lloc de visita obligada per a diverses generacions de figuerencs i empordanesos durant les festes de Nadal, com avui pot ser anar a veure un pessebre vivent.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li