El pas dels anys deteriora els ponts d’Empuriabrava

0
974

L’Ajuntament ha demanat un informe detallat a un enginyer de ponts i camins i segons ens han avançat, no hi ha perill immediat


El pas del temps es comença a notar als ponts de trànsit rodat d’Empuriabrava. Per aquests ponts hi passen tota mena de vehicles tant per dalt com per baix, és a dir, l’usa el trànsit viari de la població i també el marítim. Hi ha un total de cinc ponts de trànsit rodat i alguns, més que altres, mostren signes clars de desgast. Tal com es pot observar a les imatges que acompanyen aquesta peça, a simple vista es pot veure que l’estructura denota desperfectes. Per exemple, hi ha diverses barres d’acer de l’armadura del pont que han sortit de l’estructura. També es desprenen parts de formigó, hi ha corrosió dels elements, esquerdes i algun despreniment de l’estructura. La pregunta que actualment es fan molts dels usuaris i usuàries dels canals és si aquests ponts són «segurs» per a la població, sobretot la que passa per sota els ponts amb embarcacions.

Les varetes, en mal estat, surten de l’estructura // Foto: MARTA ARRANZ

EL CONTEXT. La construcció de la marina d’Empuriabrava va fer-se a finals dels anys seixanta i principis dels setanta. Des d’aleshores, segons veus del sector, no s’ha fet cap actuació de millora o reparació d’aquestes infraestructures i el pas del temps i el salnitre han fet que als ponts de trànsit rodat hi hagi desperfectes palpables.

És per aquesta raó que des del grup de l’oposició, SOM Empuriabrava Castelló, fa temps que volen posar sobre la taula aquesta «problemàtica». A través d’un requeriment, fa mesos que el grup batalla per tenir un informe tècnic sobre l’estat dels ponts. També demana que es faci «un inventari dels ponts que permeten el trànsit rodat dins de la trama urbana de la marina d’Empuriabrava» i una explicació detallada dels danys i desperfectes que presenten.

EL DESGAST. Tal com hem dit, a simple vista es pot veure que alguns dels ponts, sobretot els ponts del carrer Llobregat, carrer Falconera i carrer Noguera, que passen pel canal principal, tenen signes evidents de desgast. Per comprovar-ho, hem consultat les imatges amb la professora de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Camins, Canals i Ports de la Universitat Politècnica de Catalunya, Eva Oller, i explica que «a la vista de les fotografies, s’observa que amb el pas dels anys i donat l’ambient marí al què es troba exposada l’estructura, s’ha produït corrosió en algunes de les armadures de les bigues que formen part del tauler del pont». Tot i que només amb les fotografies no es pot fer cap dictamen ni arribar a cap conclusió, «caldria contractar un peritatge per part de l’òrgan competent», detalla l’especialista.

L’ÒRGAN COMPETENT. A qui li pertoca fer la reparació i manteniment d’aquestes estructures? No està del tot clar, ja que possiblement hi ha un «encavalcament de competències» de les mateixes administracions públiques. Hi tenen obligacions tant la concessionària dels canals d’Empuriabrava com l’Ajuntament de Castelló d’Empúries-Empuriabrava, la Generalitat de Catalunya i també el Govern d’Espanya.

Despreniment d’un tros de l’estructura // Foto: MARTA ARRANZ

A L’ESPERA D’UN INFORME. El regidor d’Urbanisme i Planificació Urbanística de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, Josep Maria Canet, explica a HORA NOVA que ja s’han posat a treballar en aquest tema. Detalla que l’Ajuntament «ha demanat un informe detallat per tenir clar quin és l’estat dels ponts a un enginyer de ponts i camins, i sobretot d’aquest pont en concret, per saber si representa un risc o no». Canet afegeix que «l’informe s’hauria de tenir aquest mes i ens van avançar, més o menys, el resultat». Segons el regidor, l’informe diu que el pont «s’ha de reparar, però no representa un perill immediat». Sobre el possible encavalcament de competències, Josep Maria Canet diu que és un tema que va estar «molts anys en discussió». Afegeix, però, que hi ha un informe del 2011 o del 2012 en el qual «la Generalitat ens deia que els ponts eren responsabilitat nostra».

PONTS DE VIANANTS. El regidor conclou que fa temps que es treballa en els ponts de vianants, «són 11 ponts els que ara estem reparant i el que em vaig proposar és que un cop s’acabin les reparacions, hem de posar-nos amb el pont de Falconera que és el que està en més mal estat».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li