El pàrquing del camp del Far clou la primera fase del Pla d’aparcaments de proximitat

0
1946

Aquesta primera fase consta de 1.117 places gratuĂŻtes distribuĂŻdes en vuit pĂ rquings. El pla preveu una senyalitzaciĂł estĂ tica que s’incorporarĂ  a les aplicacions mĂČbils de mapes


 

L’aparcament de l’avinguda Vilallonga de Figueres, situat a l’antic camp de futbol del Far, forma part de la primera fase del Pla d’aparcaments de proximitat de l’Ajuntament. Amb l’obertura d’aquest pàrquing abans de l’estiu del 2019, es donarà per tancada aquesta primera etapa, que consta de vuit zones amb 1.117 places d’estacionament que estan entre 5 i 10 minuts a peu del centre i dels museus de la ciutat.

El Pla d’aparcaments de proximitat tĂ© la finalitat de millorar l’oferta d’estacionament gratuĂŻt a Figueres i disminuir la pressiĂł del trĂ nsit al centre de la ciutat. La primera fase pretĂ©n duplicar el nombre de places respecte a les que actualment estan en servei. Els vuits pĂ rquings gratuĂŻts del pla sĂłn: el dels Fossos, el del Parc de les AigĂŒes, el del TurĂł Baix, el del carrer Migdia, el de la carretera de Llançà (recentment s’ha rehabilitat), el dels terrenys de la fĂ brica de talc (a tocar de la Rambla Nova), el de l’antiga presĂł del carrer Sant Pau, i el de l’avinguda Vilallonga [vegeu el quadre]. Amb les 1.117 places gratuĂŻtes, Figueres disposarĂ  d’unes 11.500 places. D’aquestes, 7.500, aproximadament, corresponen a la zona blanca d’Ășs gratuĂŻt, 1.344 corresponen a les zones blava (582) i verda (762), i les 1.600 restants es distribueixen entre els nou pĂ rquings privats.

L’Ajuntament de Figueres ja estĂ  treballant amb una segona fase del pla amb un procĂ©s de recerca de nous terrenys o solars a prop del centre que puguin ser habilitats com a aparcament. Aquesta tasca tambĂ© compta amb la col·laboraciĂł d’altres grups municipals, com el del Partit Popular (PP) i Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).

Una de les possibles Ă rees d’aparcament gratuĂŻt de la segona fase Ă©s la de l’estaciĂł de tren convencional, propietat d’Adif. L’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, preveu reunir-se desprĂ©s de les vacances de Nadal amb els responsables de l’empresa a Catalunya, per negociar una forma de cessiĂł amb la finalitat de poder convertir l’espai en zona blanca d’aparcament. Jordi Masquef posa sobre la taula una possible compensaciĂł a travĂ©s de l’IBI o altres fĂłrmules que siguin avantatjoses per ambdues parts.

Aquest espai d’estacionament estĂ  tancat des del 2015, quan el grup Mifas va renunciar a explotar-ho perquĂš econĂČmicament no podia assumir-ho. L’aparcament de l’estaciĂł pot encabir 150 vehicles i es preveu que sigui gratuĂŻt. Amb l’explotaciĂł d’aquest espai per part de l’Ajuntament de Figueres, quedaria minimitzat el problema del dĂšficit d’aparcament a l’accĂ©s est de la ciutat. Se suposa que l’Ășs majoritari de l’estacionament el farien els figuerencs, ja que pel seu emplaçament seria menys atractiu pels visitants.

PLA DE SENYALITZACIÓ. El pla d’aparcaments tambĂ© preveu un pla de senyalitzaciĂł amb la finalitat d’acompanyar els residents o els visitants cap a les zones d’estacionament, i aixĂ­ evitar els col·lapses al centre.

Aquesta senyalitzaciĂł es basarĂ  en panells estĂ tics amb una imatge grĂ fica unificada que, entre altres informacions, indicarĂ  en cada pĂ rquing la distĂ ncia a peu que hi ha fins al centre i fins als museus. A banda, tambĂ© s’incorporarĂ  la presĂšncia d’aquests espais d’estacionament a les principals aplicacions mĂČbils de mapes per ajudar els visitants a localitzar-los de manera rĂ pida i prĂ ctica.

APARCAMENT DE L’ANTIC CAMP DE FUTBOL DEL FAR. L’aparcament mĂ©s gran de la primera fase del pla d’estacionaments Ă©s el de l’avinguda Vilallonga, que tindrĂ  una capacitat de 330 places dintre d’un terreny de 10.000 metres quadrats.

L’Ajuntament pagarà un lloguer de 47.813 euros l’any a la Fundació Asil Vilallonga mitjançant un contracte de 10 anys de durada amb una clàusula de rescissió de contracte que recull la possibilitat de finalitzar-lo amb dos mesos de preavís, pagant la totalitat de la renda que li pertocaria durant l’any natural en quù es rescindeixi el contracte.

El contracte d’arrendament tambĂ© preveu l’opciĂł de compra a partir del cinquĂš any, en quĂš l’Ajuntament de Figueres podrĂ  decidir si vol optar-hi o no. En el cas que aixĂ­ sigui, la totalitat de les mensualitats en concepte de lloguer es destinaran a la compra dels terrenys.

ÀNGEL REYNAL

L’Ajuntament de Figueres per adaptar els terrenys i convertir-los en un aparcament gratuĂŻt, haurĂ  de fer una inversiĂł de 93.531 euros destinada a l’arranjament del solar amb saulĂł, la col·locaciĂł de punts de llums a tota l’àrea i la senyalitzaciĂł tant vertical com horitzontal.

Respecte al pagament o no de l’aparcament, l’alcalde, Jordi Masquef, proposa que el primer any sigui gratuĂŻt i, a partir del segon any que els residents no hagin de pagar, perĂČ aplicar una tarifa plana de 2 euros al dia per als visitants. De tota manera, Ă©s una proposta que s’ha d’acabar de perfilar i que segurament tindrĂ  en compte tambĂ© la distinciĂł entre la temporada alta i la baixa.

PLA DE MOBILITAT A LA CIIUTAT. L’Ajuntament de Figueres, amb l’objectiu de millorar la mobilitat a la ciutat, ha començat a treballar sobre tres zones afectades pel trĂ nsit: es tracta del carrer Vilafant, la plaça de l’Escorxador i la zona de Sant Roc. L’alcalde i el seu equip de govern s’han reunit amb els veĂŻns de les zones afectades per tal d’elaborar, de manera consensuada, un pla de mesures pal·liatives per millorar la mobilitat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li