El Museu Memorial de l’Exili estrena la mostra ‘Em deixen a l’exili’

0
779

Un recull d’instantànies realitzades per Laetitia Tura narra com va ser la retirada del 1939 per a tres exiliats


Pedro Peralta, Dolores Tejada i Maria-Olga Rovira són els tres personatges principals de la mostra «Em deixen l’exili», de la fotògrafa Laetitia Tura. Una exposició que s’ha presentat al Museu Memorial de l’Exili (MUME) de la Jonquera el dissabte 19 de febrer a les 12 del migdia, amb la participació de l’autora, i que ha comptat amb la presència del director del MUME, Enric Pujol.

«Em deixen l’exili» és un recull de fotografies que resumeixen el treball d’investigació que ha fet l’autora al voltant de la memòria de l’exili i la violència d’estat, una recerca que impulsa des de fa anys. Per l’autora, aquest mostra «no pretén l’objectivitat científica, sinó la restauració d’una forma sensible als camins de producció de la memòria». L’artista ressegueix el camí de la retirada del gener-febrer del 1939, investigant i retratant rastres materials trobats a les platges i cercant informació d’arxiu. Tura s’ha entrevistat amb els darrers testimonis. «Em parlen de records d’infantesa. Al voltant de la taula de la cuina, de vegades al dormitori d’una residència de jubilats, parlen. Alguns han passat per les seves vides amb el fantasma d’una persona desapareguda que mai s’ha trobat», explica Tura.

La mostra es pot visitar a l’espai Art i Memòria del MUME, fins al proper 10 d’abril.

L’AUTORA. Laetitia Tura (Nancy, França, 1978) és fotògrafa i directora de documentals. Ha viscut a Barcelona, París i Dakar, entre altres llocs. Fa anys que es dedica a investigar i a crear sobre la temàtica de les fronteres, la invisibilitat i la memòria dels moviments migratoris. Ha exposat el seu treball en centres francesos, com són el Museu Albert Kahn, el Museu Nacional de la Història de la Immigració i el Carré de Beaudouin, a París; la Biennal d’Arts Visuals de Liegès, a Bèlgica; i el Centro Cultural Tijuana, a Mèxic, entre d’altres.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li