El Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera renova el catàleg d’exposicions

0
870

DesprĂ©s d’estrenar «Sota la llum del mar», aquest dissabte s’inaugura ‘Antoni Campañà. L’endemĂ  de la retirada: Portbou, 1939’


L’activitat al Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera (MUME) no s’atura. DesprĂ©s d’acollir durant trenta-set dies la mostra pictĂČrica Â«Ăœber alles» de l’artista Angel JovĂ©, aquest passat dissabte li va agafar el relleu l’exposiciĂł «Sota la llum del mar», de la fotĂČgrafa Espe Pons. Un assaig d’imatges que pretĂ©n dignificar totes les vĂ­ctimes del franquisme de l’Espanya de la Guerra Civil i la postguerra.

PerĂČ aquesta no Ă©s la Ășnica proposta d’estrena del MUME. El proper dissabte 10 d’abril s’inaugurarĂ  l’exposiciĂł «Antoni Campañà. L’endemĂ  de la Retirada: Portbou, 1939». Un retrat de la complexitat de la Guerra civil, i en concret de les petjades que va deixar l’exili republicĂ  l’any 1939.

SOTA LA LLUM DEL MAR. El tĂ­tol de la mostra fa referĂšncia al mur que hi havia al Camp de la Bota, a Barcelona, on mĂ©s de 1.700 persones van morir afusellades entre els anys 1939-1952. El projecte D’Espe Pons es basa en la histĂČria del germĂ  petit de l’avi de la fotĂČgrafa, TomĂ s Pons Albesa, que va ser afusellat en aquest mur l’any 1941 amb 31 anys. L’exposiciĂł es podrĂ  veure fins el 27 de juny de 2021.

Espe Pons, explicant el seu projecte divendres passat

ANTONI CAMPAÑÀ. L’ENDEMÀ DE LA RETIRADA: PORTBOU, 1939. L’any 2018 unes caixes al garatge del fotĂČgraf a Sant Cugat del VallĂšs, Barcelona, contenien les instantĂ nies que Campañà (1906-1989) va fer en un viatge a l’EmpordĂ  la primavera i estiu de 1939. Unes imatges que reflecteixen el paisatge que va quedar desprĂ©s de la batalla, ple de restes d’armament i vehicles desballestats per la derrota republicana. EstarĂ  disponible fins al 26 de setembre.

MOLT MÉS QUE EXPOSICIONS. De forma complementaria a les exposicions, el MUME organitza conferĂšncies, sortides, tallers, xerrades… Activitats paral·leles que enriqueixen i potencien el material exposat. Per a la mostra «Sota la llum del mar» hi ha prevista una conferĂšncia de l’autora acompanyada d’una projecciĂł d’imatges complementaria. Per al proper 14 de maig, a les 19 hores.

La mostra d’Antoni Campañà, comptarĂ  amb una presentaciĂł del llibre-catĂ leg de l’exposiciĂł el divendres, 21 de maig de 2021, a les 19 h. A mĂ©s a mĂ©s tambĂ© hi ha prevista una taula rodona el 12 de juny de 2021, amb la participaciĂł de Teresa FerrĂ©, directora del COMEBE, l’historiador Arnau GonzĂ lez i el periodista i PlĂ cid Garcia-Planas. Els participants analitzaran la fotografia de guerra d’autors com Antoni Campañà, AgustĂ­ Centelles, Joan Andreu Puig Farran o el reconegut Robert Capa.

LES RUTES DE L’EXILI. A banda d’aquestes activitats el Museu tambĂ© organitza la tercera ediciĂł de les Rutes de l’exili. Un seguit de sortides a diferents indrets vinculats a l’exili de 1939. La propera d’elles esta programada pel 2 de maig, on es farĂ  una visita a monuments de la Vajol, la Mina Canta i el Coll de la Manrella. Precisament en aquest darrer espai es podrĂ  contemplar el cĂšlebre monument a LluĂ­s Companys.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li