El Museu de l’Empordà exposa les obres d’artistes que van patir l’exili català el 1939

0
1931

El Museu de l’Exili de la Jonquera inaugurarà, el proper més de febrer, una mostra amb més material artístic


El Museu de l’Empordà de Figueres ofereix des d’aquest dissabte obres del llegat d’artistes que van patir l’exili català del 1939. L’exposició es composa d’obres plàstiques que van del període comprès entre l’any 1939 i fins a la segona meitat dels anys setanta del segle XX.

Entre les obres, es podran veure peces d’artistes com Avel·lí Artís Gener -Tísner-, Josep Bartolí, Roser Bru, Pere Calders, Carme Cortès i fins a 14 artistes en total. Aquestes peces provenen dels llegats dels fons Abelard Fàbrega i Joana Just. Un fet que ha ressaltat el regidor de Cultura de Figueres, Alfons Martínez: «El Museu de l’Empordà podrà tornar a exposar el llegat Abelard Fàbrega, cedit a principis dels anys vuitanta, per recuperar la memòria històrica dels artistes catalans exiliats». Les peces estaran exposades fins al 5 d’abril.

AL MUME. El Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera també recuperarà material artístic català del fons de Josep Narro, per exposar-lo a les seves parets a partir del 8 de febrer i fins al diumenge 14 de juny.

Activitats paral·leles. Ambdós museus han programat més actes per complementar les mostres. A Figueres, el comissari de les exposicions, Enric Pujol i Casademont, farà dues visites comentades, el diumenge 16 de febrer i el dissabte 7 de març. El periodista i director del programa de divulgació històrica En guàrdia de Catalunya Ràdio, Enric Calpena, presentarà el catàleg de l’exposició en un acte previst pel divendres 14 de febrer a les 19 h.

A més a més, s’ha convidat el musicòleg i director del Museu de la Música de Barcelona, Jaume Ayats, a parlar de la «Música als camps de concentració i en el camí de l’exili», el divendres 28 de febrer, amb la intenció d’ampliar els continguts de la mostra en una altre vessant artístic. Pel divendres 13 de març s’ha organitzat la taula rodona «L’art català a l’exili, una història encara per escriure?», a càrrec de Lluïsa Faxedas, Teresa Camps i Èric Forcada.

Aquestes activitats reforcen la voluntat des dels dos museus a treballar conjuntament. Tal com a comentat Martínez, «aquesta exposició és un reflex de la col·laboració entre els museus de l’Empordà, a més de lligar dos conceptes molt vinculats històricament amb el nostre territori: Empordà i exili».

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li