El MUME presenta ‘Las dos guerras del fotógrafo Boix’

0
2053

El documental, realitzat per RTVE, desvetlla la importància de la feina del català als judicis de Nuremberg


 

El Museu Memorial de l’Exili (MUME), de la Jonquera, presenta dissabte, a les 11 del matí, el documental Las dos guerras del fotógrafo Boix, que comptarà amb la intervenció de Josep Cruanyes, president de l’associació Comissió de la Dignitat, i Ramon Barnadas i Ricard Marco, de l’Associació Fotoconnexió. El documental, realitzat per RTVE el 2005 i amb guió de Joan Sella, realització de Pilar Granero i producció d’Inma de Vicente, posa de relleu la importància de la feina del fotògraf Francesc Boix (Barcelona, 1920-París, 1951) en els judicis de Nuremberg i desvetlla a més la seva col·lecció inèdita de fotografies de la Guerra Civil espanyola.

Boix, que va organitzar una cadena de robatori de negatius al camp d’extermini nazi de Mauthausen, va ser l’únic espanyol que va comparèixer com a testimoni davant del Tribunal Internacional de Nuremberg, en què va mostrar part d’aquests documents gràfics robats al camp d’extermini, en el qual van ser deportats més de 7.000 republicans espanyols durant la Guerra Civil. Les fotos que va amagar, les que va fer i el seu testimoniatge a Nuremberg i Dachau el 1946 van contribuir a la condemna de diversos caps nazis.

El documental es complementa amb l’exposició «Els primers trets de Francesc Boix», amb un centenar d’imatges, organitzada per l’Institut d’Estudis Ilerdencs, que es pot visitar al MUME fins a l’11 de febrer.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li