El MUME, l’epicentre de la memòria històrica

0
1391

El proper 9 de febrer, amb motiu de l’efemèride, es presentarà l’exposició «A nation in retreat (Una nació en retirada)


 

El Museu Memorial de l’Exili, des de la seva obertura el 16 de febrer del 2008, s’ha convertit en un espai de referència en la recuperació de la memòria democràtica i l’exili republicà. Diversos actes s’han organitzat des del Museu per commemorar el gran èxode del 1939.

ACTE INSTITUCIONAL. Des del 2017, el dia 5 de febrer ha quedat instituït com a Dia Nacional de l’Exili i la Deportació per la Generalitat de Catalunya. I el proper 9 de febrer, amb motiu de l’efemèride, es presentarà l’exposició «A nation in retreat (Una nació en retirada). La retirada vista per les agències fotogràfiques internacionals», amb parlaments institucionals i una visita comentada a càrrec del comissari Éric Forcada (10 h). Seguidament, es farà un reconeixement dels representants institucionals que van fer possible l’obertura del MUME amb Joan Saura, conseller d’Interior i Relacions Internacionals entre el 2003 i 2010; Jordi Cabezas, exalcalde de la Jonquera; Pierre Aylagas, exalcalde d’Argelers, i Maria Jesús Bono, exdirectora general de Memòria Democràtica (10.45 h). S’inaugurarà una placa commemorativa a les persones exiliades al carrer Major de la Jonquera (11.15 h). A la tarda, els actes del Dia Nacional de l’Exili i la Deportació es traslladaran a Camprodon, que va tenir un paper destacat com a avantsala de l’exili entre el gener i el febrer del 1939.

CONCERT DE JOAN ISAAC. Altres activitats se celebraran l’11 de febrer, quan es durà a terme l’acte commemoratiu de l’exili republicà amb els instituts de l’Alt Empordà, o el 21 de febrer, que tindrà lloc el concert de Joan Isaac titulat Cançons de les revoltes del 68, organitzat per l’Associació FFREEE (Fils et Filles de Républicains Espagnols et Enfants de l’Exode) i per l’Ajuntament d’Argelers (21 h).

LLIURAMENT BANDERA DE LA REPÚBLICA. El mateix 21 de febrer, s’oficiarà el lliurament al MUME de la bandera de l’Exèrcit Popular de la República (100 Brigada Mixta – XI Divisió – Vè Cos d’Exèrcit) per part de l’Associació Catalana d’Expresos polítics del Franquisme (20 h).

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li