El MUME firma un acord amb Museus Francesos per explicar l’exili del 1939

0
1502

El Museu firma un conveni de col·laboració per explicar l’exili produït per la Guerra Civil i la seva repercussió


La presidenta del Museu Memorial de l’Exili (MUME) i alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, acompanyada del director del Museu, Alfons Quera; el president de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert, i la directora general de Memòria Democràtica, Gemma Domènech, van assistir a la Casa de la Generalitat a Perpinyà, on es va firmar un acord de col·laboració amb diversos espais memorialístics francesos per poder realitzar activitats conjuntes entre Catalunya i França. L’objectiu principal és explicar a ambdues bandes de la frontera l’exili de l’any 1939, i els seus posteriors efectes, tant a la banda catalana com a la francesa. A més a més, aquest treball vol potenciar la recerca acadèmica sobre aquest període històric, i aconseguir formar més professors perquè puguin treballar la Guerra Civil i la Retirada a les seves aules.

PARTICIPANTS. En total són cinc les entitats que s’han compromès a col·laborar en el conveni signat: el Museu Memorial de l’Exili (MUME), el Mèmorial du camp d’Argelès-sur-Mer, el Château Royale de Cotlliure, la Maternité Suisse d’Elne i el Mémorial du Camp de Rivesaltes.

OFICIALITZACIÓ. El director del MUME, Alfons Quera, ha valorat molt positivament aquest acord: «Després d’anys de relacions entre ajuntaments, institucions i amb el govern de la Catalunya del Nord, aquest conveni regula un marc que ja hi ha hagut aquests darrers anys». També n’ha destacat els beneficis a curt termini: «Ara es posa més cura en aquest període i en el de la Segona Guerra Mundial. Ens coordinem per ajudar a descobrir l’especificitat d’aquesta zona, harmonitzant i compartint coneixements». A més, apunta la possibilitat que «a mitjà termini cerquem finançament per fer diferents actuacions per tal de potenciar el Turisme de Memòria».

EL MUME. El Museu Memorial de l’Exili s’autodefineix com un espai per a la memòria, la història i la reflexió crítica. Situat al mateix pas fronterer per on van fugir la major part dels exiliats, el MUME compagina les funcions museístiques, a través de les exposicions permanent i temporals, amb les de recerca històrica i de difusió pedagògica. Sempre amb una mirada ampla que vincula el passat amb el present, perquè els conflictes que provoquen exilis han estat una constant en la història del segle XX i segueixen essent-ho fins al dia d’avui.

EXPOSICIONS ACTUALS. Fins al 3 de febrer del 2020, hi trobarem la mostra «Refugium, refugia» a la sala principal. Aquesta proposta, del pintor i dibuixant Marco Noris, pren com a inspiració el camp de concentració de Ribesaltes i proposa al visitant un viatge per la memòria emocional col·lectiva de les persones exiliades.

També hi trobarem, fins a l’11 gener, «L’arxiu de la pols», el treball de l’artista valenciana Elena del Rivero, que tenia un estudi molt proper a les Torres Bessones i que després de l’atemptat de l’11-S va poder recollir amb una càmera de vídeo els treballs de neteja de la zona i la seva quotidianitat.

A part d’aquestes dues exposicions, el MUME té programat pel dia de demà una visita guiada per l’Albera i el castell de Requesens amb els historiadors Lluís Serrano i Miquel Serrano, on es realitzarà un recorregut pels dos recintes principals, s’explicarà la seva evolució històrica, la gran reforma del segle XIX, les referències literàries al castell durant la primera meitat del segle XX i l’etapa de la Guerra Civil i el consegüent exili republicà a la zona de l’Albera.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li