El MUME estrena una mostra de la Guerra Civil amb imatges del fotògraf Robert Capa

0
1205

‘Robert Capa: 18 de març de 1939, l’exèrcit oblidat del camp d’Argelers’ mostra imatges captades durant el març del 1939


Cinquanta-quatre fotografies d’Endre Ernö Friedmann, més conegut com a Robert Capa, es poden visitar fins al 4 de desembre al Museu Memorial de l’Exili (MUME). Les instantànies formen part de la mostra «Robert Capa: 18 de març de 1939, l’exèrcit oblidat del camp d’Argelers» i està formada per fotografies que es van captar el 18 i el 19 de març de 1939 als camps de concentració d’Argelers i Barcarès (Pirineus Orientals), al camp de concentració de Bram (Aude) i al refugi de Montolieu.

La majoria de les imatges retratades per l’hongarès són inèdites i han estat triades entre les més de 300 fotografies en blanc i negre que va realitzar en aquells dos dies. L’exposició resumeix el treball d’investigació de l’autor al voltant de la memòria de l’exili i la violència bèl·lica, on s’hi veuen els estralls del conflicte i les conseqüències i la duresa que va representar.

L’ESTRENA. La inauguració de la mostra es va celebrar dissabte en un acte molt concorregut, on, entre d’altres representants institucionals, hi va assistir la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró i Buldó, que va destacar el fet de recuperar «una petita part de la nostra història i la realitat dels milers de refugiats republicans». D’altra banda, la consellera va realçar la importància de reivindicar i difondre la memòria de les dones, com Gerda Taro, fotògrafa i companya sentimental de Robert Capa, amb el qual va compartir pseudònim.

FOTÒGRAF DE LLEGENDA. Nascut el 22 d’octubre de 1913, Endre Ernö Friedmann es va iniciar en la fotografia el 1932. L’any següent es va exiliar a París el 1933 per fugir dels nazis. L’any 1936 va adoptar el pseudònim de Robert Capa, després de cobrir el Front Popular francès, i va marxar a Espanya, on va cobrir el conflicte al costat dels republicans fins a la caiguda de Catalunya el gener de 1939. Durant la Guerra Civil espanyola, va perdre la seva companya, la fotògrafa Gerda Taro. Va ser a primera línia fins a la capitulació del Tercer Reich. Des de la Guerra Civil espanyola fins a la Segona Guerra Mundial.

Capa, cofundador de la cooperativa de fotògrafs Magnum, va morir el 25 de maig de 1954, mentre estava amb una patrulla de soldats francesos al conflicte d’Indoxina, després de trepitjar una mina antipersona.

El 2007 l’ ICP va recuperar la que es coneix com a «maleta mexicana», que contenia 4.500 negatius amb les fotos perdudes de Robert Capa, Gerda Taro i David Seymour.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li