El MUME acull el col·loqui internacional «De Munic a París (1938-1940)»

0
1525

L’historiador Paul Preston participarà en les jornades, que tindran lloc del 30 de maig a l’1 de juny


 

«Jo [ …] sentia intensament el drama de Barcelona i el de Guernica, i sabia que després de Munic vindria de seguida la derrota republicana, i que després d’aquesta derrota republicana espanyola vindria, al seu torn, l’entrada dels alemanys a Praga i dels italians a Tirana. Dues frases em van quedar per sempre més gravades a l’esperit. Una d’elles, la va pronunciar un oficial republicà espanyol a la frontera del Portús, en plena retirada, en resposta a un oficial francès que l’havia tractat amb orgull i menyspreu: “Us desitjo que aguanteu tant com nosaltres”». Aquest és un fragment del llibre L’historiador i les guerres de l’hispanista Pierre Vilar, que serveix com a presentació del programa del col·loqui internacional «De Munic a París (1938-1940). De la Guerra Civil espanyola a la nova Europa alemanya», que tindrà lloc durant tres dies, del 30 de maig a l’1 de juny d’enguany, al Museu Memorial de l’Exili de la Jonquera. Les jornades s’emmarquen dins dels a actes de commemoració dels 80 anys de la fi de la Guerra Civil i també de l’inici de la Segona Guerra Mundial. El col·loqui comptarà amb una desena de ponents de set països diferents, entre els quals destaquen l’acadèmic expert en història contemporània espanyola Paul Preston, de la London School of Economics, o el reconegut investigador hispanista alemany Walther Bernecker, de la Universitat d’Erlangen-Nuremberg.

LA DESFETA REPUBLICANA I EL TAULELL INTERNACIONAL. Durant els tres dies, s’analitzaran les conseqüències de la Guerra Civil espanyola en el nou escenari europeu del 1939, dominat per les potències totalitàries i antidemocràtiques, i s’intercanviaran mirades sobre com aquests fets van desembocar, el setembre d’aquest mateix any, en l’inici de la Segona Guerra Mundial, el conflicte militar més mortífer de la història. A part, els ponents també reflexionaran sobre qüestions que avui desafien la qualitat democràtica i la plena garantia dels drets humans.

ORGANITZADORS I INSCRIPCIONS. El Col·loqui és organitzat pel MUME, el Memorial Democràtic, la Fundació Carles Pi i Sunyer, la UOC i l’EUROM-UB, i compta amb la col·laboració de la Càtedra Walter Benjamin de la UdG i el GREF-CEDID de la UAB. Les inscripcions es poden fer fins al 19 de maig, enviant un correu electrònic a info@museuexili.cat.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li