El mestre de La Salle acusat de pedof√≠lia diu ara que li van piratejar l’ordinador

0
936

El professor de la Salle de Figueres acusat de pedofília ha negat els càrrecs davant el jutge i ha insinuat que un ‘hacker’ li va piratejar l’ordinador per fer despullar menors en nom seu. Josep Raya Moyano, imputat pels delictes de corrupció de menors i abús sexual, ha declarat encara no durant una hora al Jutjat Número 5 de Figueres. Tot i que inicialment Raya havia admès alguns del càrrecs davant la policia, aquest dijous els ha negat tots. El jutjat obrirà ara una investigació per determinar si un pirata informàtic es va infiltrar al seu ordinador. L’advocat de l’AMPA de la Salle, Carles Monguilod, ha dit que fins ara no hi ha constància que el mestre abusés d’algun dels alumnes a qui feia classe.

Raya ha arribat pels voltants del migdia als Jutjats de Figueres, on estava citat a declarar després que al març la policia el detingués per obligar menors a despullar-se davant l’ordinador. L’exprofessor de La Salle, que no ha volgut fer cap mena de declaració, n’ha tingut prou amb menys d’una hora per explicar la seva versió davant del jutge que porta el cas.

El mestre, a qui se li imputen els delictes de corrupció de menors i abús sexual, ha negat tots els càrrecs. Encara que inicialment, davant la policia, va admetre haver enganyat nens perquè es despullessin per la webcam, aquest migdia Raya s’ha fet enrere i no ha ratificat aquesta versió. En comptes d’això, el professor s’ha desvinculat de qualsevol conducta pedòfila i ha insinuat que un pirata informàtic se li va infiltrar a l’ordinador.

A partir d’ara, el jutjat obrirà una investigació per determinar aquest extrem, i veure si un ‘hacker’ va ser qui es feia passar per ell als xats d’Internet. ‘Caldrà fer diligències pericials i informàtiques per analitzar els materials que hi havia a l’ordinador i determinar si un pirata hi va actuar’, ha indicat l’advocat de l’AMPA de La Salle, Carles Monguilod.

El lletrat ha explicat que l’anàlisi pericial dels arxius haurà de concloure, abans que res, ‘si algú va posar material compromès’ a l’ordinador del mestre. L’advocat també ha volgut enviar un missatge de tranquil·litat als pares i a la comunitat educativa de La Salle perquè, segons ha dit, ‘per sort’ no es té constància que Raya obligués a despullar-se algun dels alumnes a qui feia classe.

‘Indiciàriament, a la causa consta que hi ha menors, però jo no tinc cap evidència que siguin de La Salle’, ha indicat Monguilod. I ha afegit: ‘La única cosa que ha relacionat el col·legi amb aquest cas tan greu és que l’imputat –que no culpable- tenia una relació laboral amb La Salle, però res més’.

Carles Monguilod també ha dit que l’AMPA segueix com a acusació particular en el cas. ‘Aquesta és la condició processal que tenim, tot i que no necessàriament hi ha d’haver perjudici per a La Salle’, ha declarat.

Després de la declaració de Josep Raya i la lectura de drets, el jutge del Jutjat Número 5 de Figueres i la fiscalia decidiran ara qui més se cita a declarar en relació amb el cas. Pels delictes de corrupció de menors i abús sexual, l’exprofessor es pot enfrontar a una condemna de fins a vuit anys de presó.

La policia estatal va detenir el mestre el passat 9 de març perquè hauria enganyat menors perquè es despullessin davant la webcam. Tot i la detenció, Josep Raya va continuar donant classe quinze dies més fins que la notícia es va donar a conèixer i, aleshores, es va fer fonedís.

Segons l’acusació, el mestre s’hauria fet passar per un adolescent a Internet i, depenent de si es comunicava amb un noi o una noia, hauria fet servir dos pseudònims. Després que l’arrestessin a casa seva, Raya va admetre els fets, cosa que no ha estat així durant la declaració als Jutjats de Figueres.

L’afer també va tenir repercussions al col·legi La Salle de Figueres i va acabar amb el cessament del seu director, Salvador Balart. Els pares el van acusat d’haver encobert el mestre, perquè no es creien que no estigués al cas de la detenció i sostenien que havia mantingut el professor en el càrrec quinze dies més tot i saber les greus imputacions que la policia li feia.

La detenció de Raya es va fer en el marc d’una operació a nivell estatal contra xarxes de pornografia infantil. Inicialment, la causa va anar a parar a un jutjat de Burgos, però més endavant les parts van demanar que es desvinculés el cas del professor d’aquesta xarxa, i els Jutjats de Figueres són qui finalment s’encarregaran de l’afer.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li