
Es reedita l’obra que va escriure el polĂtic figuerenc quan va ser engarjolat pels Fets d’Octubre de 1934
Â
Diuen que la història es repeteix. Hi ha episodis que ho corroboren. El 6 d’octubre de 1934 el president de la Generalitat LluĂs Companys va proclamar l’Estat CatalĂ dins la RepĂşblica Federal Espanyola, un pronunciament que nomĂ©s va durar 10 hores i conegut com els Fets d’Octubre. Es va proclamar l’estat de guerra i els principals responsables polĂtics van ser empresonats. Entre ells hi havia un figuerenc, Josep Puig Pujades, en aquell moment exercint el cĂ rrec de comissari de la Generalitat a la demarcaciĂł de Girona. La mort d’un militar durant el setge que es va produir davant l’edifici oficial va provocar que Puig Pujades fos acusat i condemnat com a responsable polĂtic d’aquell fet (no es va poder determinar el responsable material, entre altres coses perquè va ser un tret furtiu).
Durant el temps que va estar engarjolat va gestar la idea de publicar un llibre sobre el captiveri. Ell, a la presĂł, amb pròleg de Carles Rahola, va ser publicat l’any 1938 per GrĂ fiques Darius Rahola, en plena Guerra Civil. Ara, l’exalcalde de Figueres i escriptor Joan ArmanguĂ© n’ha tingut cura de la reediciĂł, que ha fet possible Edicions Cal·lĂgraf. Les primeres presentacions del volum es faran aquesta setmana. Dijous (18.30 h) a l’auditori Josep Irla, de la delegaciĂł de la Generalitat a Girona, i dissabte a LladĂł (13 h), a la sala Sant Joan del convent de les Agustines, en el marc de la II Trobada LiterĂ ria Empordanesa.
En la presentaciĂł del volum, ArmanguĂ© explica que Puig Pujades «narra en tercera persona els seus primers mesos d’empresonament, entre el 7 d’octubre de 1934 i el 24 d’abril de 1935, a la vella presĂł provincial de Girona, que estava situada al carrer del Portal Nou, annexa al Seminari DiocesĂ . Amb una gran qualitat literĂ ria i tambĂ© amb una gran riquesa lingĂĽĂstica, el llibre no va passar desapercebut per a la crĂtica literĂ ria, malgrat el temps convuls i bèl·lic en què es va publicar».
Afegeix que «la reediciĂł significa posar a l’abast de la societat contemporĂ nia una de les obres mĂ©s significatives de Puig Pujades, per la seva qualitat literĂ ria i lingĂĽĂstica i, tambĂ©, pel relat d’un temps i d’un paĂs escrit per un dels seus protagonistes. És una aportaciĂł molt positiva per a la recuperaciĂł del seu llegat creatiu». Afegeix que el llibre Ell, a la presĂł «és un cant d’amistat, com escrivĂ Rafael Tasis, però, per damunt de tot, Ă©s un cant a la llibertat. El mateix Puig Pujades va deixar escrita en el llibre una expressiĂł: «ésser mancats de llibertat Ă©s la mĂ©s gran pobresa que pugui patir-se», que reflecteix el sentiment que produeix la reclusiĂł, tant si Ă©s en una vella presĂł en condicions precĂ ries, com en una de nova amb mĂ©s confortabilitat».
DESPRÉS L’EXILI. Com recorda ArmanguĂ©, «pocs mesos desprĂ©s de l’ediciĂł del llibre va acabar la Guerra Civil. Josep Puig Pujades fou un dels vençuts, i fins a la seva mort va viure exiliat a PerpinyĂ . Foren uns anys difĂcils per a la subsistència familiar, viscuts amb molta precarietat i amb un delicat estat de salut. Ell mateix va descriure aquells dies com «l’amargor d’un exili forçat, agreujat per la meva situaciĂł precĂ ria». Un exili en què els sofriments viscuts per la majoria dels republicans catalans i espanyols van ser molt grans».
Amb la represa democrĂ tica s’iniciĂ la recuperaciĂł de la memòria històrica en el nostre paĂs. Com recorda l’exalcalde, «en el cas de Puig Pujades, l’any 1985, amb motiu del centenari de NarcĂs Monturiol, l’Ajuntament de Figueres reeditĂ Vida d’heroi, la biografia que va escriure sobre l’inventor de la navegaciĂł submarina. Però no va ser fins a l’any 1999 quan l’Ajuntament figuerenc va reivindicar l’obra i la trajectòria de Puig Pujades amb la commemoraciĂł del 50è aniversari de la seva mort, que, entre altres coses, va significar la seva incorporaciĂł al nomenclĂ tor de la ciutat —els jardins del costat del teatre municipal es van batejar amb el seu nom— i el trasllat, l’any segĂĽent, de les seves despulles des del cementiri del VolĂł al panteĂł de figuerencs il·lustres del cementiri municipal».
Afegeix que «l’obra magna, però, en la recuperaciĂł de la memòria històrica de Puig Pujades ha estat la tesi doctoral d’Anna Teixidor Colomer, defensada a la Universitat Pompeu Fabra l’any 2012, titulada Josep Puig Pujades (1883- 1949). Cultura, periodisme i pensament polĂtic en el catalanisme republicĂ , que ha contribuĂŻt a donar a conèixer i a fer entendre la seva figura polĂtica i cultural i la influència que va tenir a Figueres, a l’EmpordĂ i a Catalunya. Una tesi de la qual han nascut articles i publicacions que han permès difondre i divulgar la vida polĂtica i cultural de Puig Pujades. Cal destacar, en aquest sentit, el darrer llibre de Teixidor, Josep Puig Pujades (1883-1949). Cervell i paraula del catalanisme republicĂ , amb el qual l’autora ha esdevingut la biògrafa del gran personatge figuerenc». Amb la reediciĂł d’Ell, a la presĂł culmina tot aquest procĂ©s perquè «la seva obra ens permet endinsar-nos en la vida d’un home menestral, culte i republicĂ , com va ser Josep Puig Pujades, i fa que el seu rastre perduri per sempre».Â
Leave a Reply