El literatura catalana en paper continua el seu creixement

0
1558

Presentacions, clubs de lectura, fires… iniciatives que han aconseguit fer créixer la demanda de llibres escrits en paper


Ahir a les 7 de la tarda, Ignasi Aragay, director adjunt del diari Ara, va obrir el nou curs dels clubs de lectura de la Biblioteca Fages de Climent de Figueres. Com havien fet en anys anteriors personalitats destacades del món de les lletres catalanes, personalitats de l’altura de Mariàngela Vilallonga, catedràtica de Filologia Llatina a la Universitat de Girona i actual consellera de Cultura, o la llavors presidenta de la Institució de les Lletres Catalanes, Laura Borràs. Una xerrada distesa al voltant del món de la literatura, en què Aragay ha suggerit al públic assistent nombrosos títols de llibres per descobrir o rellegir. Aquesta és una de les nombroses activitats al voltant del llibre, que han aconseguit, malgrat la competència digital, consolidar i inclús fer créixer el sector.

LA SETMANA DEL LLIBRE EN CATALÀ. Es tracta sense cap mena de dubte d’un altre dels indicadors que marca la salut de la literatura a Catalunya. Segons les dades aportades per l’organització, es van facturar un total de 543.973 €, el que significa un 8,44% d’increment en relació amb l’edició del 2018, edició en la qual la facturació va ascendir a 501.640 €. Un fenomen que es repeteix, ja que l’any 2016, 2017 i 2018 ja es van aconseguir xifres rècord de vendes. En les quatre últimes edicions, la Setmana del Llibre ha incrementat la facturació global en un 78,98%.

En aquesta 37a edició celebrada a Barcelona, hi va assistir l’Editorial Cal·lígraf, ubicada a Figueres, que qualifica l’experiència de «molt positiva, no només pel volum de vendes, que ha estat superior al de l’any passat, sinó també per la visibilitat que ens ofereix la Setmana i la possibilitat de poder presentar les nostres novetats i adreçar-nos directament als nostres lectors». Per aquest motiu, l’editorial diu que «tot i que requereix un muntatge i una infraestructura considerables, qualsevol iniciativa que ajudi a crear nous lectors entre el públic jove i a difondre la nostra activitat és sempre benvinguda». També aplaudeixen les iniciatives que es porten a terme a la comarca, com les Jornades Literàries Empordaneses o la Vila del Llibre de l’Escala.

CLUBS DE LECTURA. Són un altre dels pilars que expliquen per què es manté el nombre de lectors. Un exemple el trobem en la presentació d’ahir a la biblioteca de Figueres,on es va donar a conèixer l’oferta de 13 clubs de lectura, que aplegaran 300 lectores i lectors que, entre els mesos d’octubre del 2019 i maig del 2020, acabaran llegint un total de 1.820 llibres. Cada grup està encapçalat per persones que formen part de l’equip de la Biblioteca Fages de Climent, o professionals vinculats al món de les lletres que tracen itineraris de lectura de qualitat. A més, hi haurà la participació puntual d’algun dels autors, com Àngels Bassas, escriptora de La vida té aquestes coses, o l’autor de Tots estimem l’Emma, Àngel Burgas, entre altres.

Entre l’oferta dels clubs de lectura en trobem per a públic infantil, juvenil, de narrativa, experimental, de poesia i de lectura fàcil, i propostes que es complementen amb altres activitats, com el club Lectura LiceuBib, que té organitzada l’assistència a algunes de les òperes que es representaran al Gran Teatre del Liceu de Barcelona.

PRESENTACIONS. Arreu de la comarca, i de manera habitual, les editorials presenten noves publicacions amb presentacions que compten amb la visita de l’autor. Una manera d’informar el lector de les novetats, de fidelitzar-ne els existents i d’acostar-ne de nous. La fórmula habitual consisteix en què sigui l’autor l’encarregat de presentar el seu treball, i si és possible comptar amb algun personatge rellevant que complementi i aporti una informació extra a l’acte. Un exemple el vam tenir el dijous passat a la Biblioteca Jaume Vicens Vives de Roses, on L’Obrador Editorial va presentar la tercera novel·la de la rosinca Carme Ripoll, Lolo. Les llàgrimes del vi, una obra per on circulen temes de rabiosa actualitat com els nadons robats i els abusos sexuals i de poder. En aquesta presentació també hi va assitir l’alcaldessa de Roses, Montse Mindan Cortada, que es va encarregar de presentar i dirigir l’acte.

LLIBRES DE TERRITORI. La comarca té la sort de comptar amb nombrosos llibres dedicats al territori. Reculls de fotografies, biografies, imatges d’arxius… un seguit de documents que veuen la llum, gràcies moltes vegades a la tenacitat dels mateixos autors. Obres com Figueres desapareguda d’Enric Pujol Casademont i Jordi Roig Ferrer, que permet obtenir un retrat de carrers, places, i l’essència ciutadana de Figueres al segle XIX.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li