El Culubret

0
1682

No fa pas gaires dies que el meu candidat, per si de cas l’Ajuntament dels quatre genets té el valor de decidir cobrir la vacant de Defensor del Ciutadà per referèndum popular, que aquell a qui jo votaria a ulls clucs va publicar a les xarxes, referint-se a l’Estudi tècnic de la xarxa de distribució d’energia elèctrica existent als barris del Culubret del Bon Pastor de Figueres, pagat amb diner públic durant el darrer mandat municipal, i redactat per una enginyeria independent, la pregunta següent: «Ajuntament, acabem d’una vegada, on està aquest document?», acompanyada d’una fotografia de la portada de l’estudi.

Allà, jo l’he llegit i, per la meva condició i experiència professional, l’he entès, es ve a concloure que les instal·lacions de les quals disposa l’empresa ENDESA són adequades a les potencies contractades pels usuaris. És a dir, que no existeixen deficiències en la infraestructura de la xarxa de mitja i baixa tensió existent per atendre les necessitats d’un servei correcte.

Què se’n ha fet d’aquest estudi, es pregunta en Joan Oliva, com es pregunten tots aquells que tenen una mínima informació i preocupació pel que està succeint al west (però no far) side amb els subministraments d’energia elèctrica. Perquè, pel que es pot veure, la resposta del govern quadrilàter ni hi és ni se l’espera. Per què? L’han desestimat? Per què no els convé per a l’estratègia decidida inexplicablement de carregar les culpes dels talls de llum a la companyia subministradora?

Aquest silenci no és una manca de resposta a un sol veí, cosa que ja seria prou greu en un sistema que es vol definir com a democràtic (o ens hem d’anar acostumant a no fer preguntes inconvenients al poder?), sinó a tota una colla de ciutadans que es veuen afectats negativament en les seves necessitats energètiques bàsiques.

En aquest drama hi ha fins a set actors, i que cadascú faci la seva pròpia tria i reparteixi entre ells els diferents rols. Ja se sap, el de justos i pecadors o, més clar, innocents, culpables i víctimes.

A mi no em sobta aquesta mena de llei del silenci que practiquen els onze que diuen que ens governen pel nostre bé, amb el vist i plau, que sembla ser que tampoc no saben a quin calaix de l’Ajuntament es guarda el document, de part de l’oposició, que quelcom té a veure amb la no utilització, en el seu moment, del susdit estudi, però sí que he quedat bocabadat en llegir a l’HORA NOVA del passat dimarts que l’alcalde bis ha lliurat a la Fiscalia un informe elaborat pel mateix Ajuntament (Qui l’ha preparat? Perquè l’altre, l’estudi, té convenientment identificat el seu autor i la seva titulació professional) en el qual es detallen els talls de subministrament que han patit els veïns del Culubret, amb la intenció que aquesta investigui si la companyia ha comès algun tipus de delicte contra els drets dels consumidors. Em pregunto si en aquest detallat informe s’han inclòs les causes convenientment i tècnicament justificades que, en opinió de l’Ajuntament, motivaren els talls.

Ves per on, en opinió de sa senyoria municipal i, pel que sembla ser (a la publicació no hi consta noticia que algú es pronunciés en contra) també de l’oposició, una de les parts perjudicades (les avaries tenen el seu cost i quan es produeix un tall, els comptadors no registren consums) és considerada presumptament culpable quan semblaria més lògic considerar-la una presumpta víctima.

Genial! És el que dic de vegades i ja em perdonaran: que l’Ajuntament figuerenc està ple de lletraferits que si bé no entenen els principis de la tècnica (la tècnica no respon a principis ideològics; els volts, els ampers i els watts són iguals, con el nom d’en Carod, se’n recorden?, aquí i a la Xina), tampoc els sil·logismes, i els transformen en fal·làcies.

Es miri pel costat que es miri, aquesta decisió no té ni cap ni peus i d’altra banda no té res de valenta. Si els dubtes de l’alcalde bis estan prou fonamentats, per què no fa una denúncia als serveis d’Indústria perquè intervingui per via administrativa contra ENDESA i la sancioni? O per què no presenta directament una querella davant els tribunals en lloc de passar-li la pilota a la Fiscalia per si la presumpció de delicte contra els drets dels consumidors resulta un fiasco?

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li