El Culubret, una dècada de foscor

0
1721

Els veïns van fer divendres una encesa de llums de Nadal amb espelmes, una protesta que va coincidir amb l’hora que Figueres inaugurava l’enllumenat nadalenc de la ciutat


«Estem desesperats, al final ahir vaig acabar plorant d’impotència. Tot aquest mes de novembre hem tingut talls de llum gairebé cada dia». Són paraules d’una veïna del barri del Culubret afectada pels constants talls de subministrament elèctric. El seu cas és similar al de 18 habitatges més de la zona que paguen religiosament les factures i pateixen les conseqüències del frau elèctric.

Aquesta veïna —que prefereix no donar el seu nom— té cura d’una persona de més de 80 anys. En altres habitatges hi ha gent malalta, mainada que ha de fer deures i casos de persones que ja han arribat al límit de la seva paciència. La testimoni explica que els talls de llum al carrer Major, Llavanera, Ramon Reig i «a l’altre costat d’un bloc de pisos són continus». Afegeix: «Ara ja comença a fer fred, però els dies que ha fet bo he tingut la calefacció encesa per si a la tarda ens marxava la llum. També he de vigilar quan estic cuinant perquè sé que a mitja cocció puc tenir un tall. L’altre dia, la meva veïna havia d’anar a treballar i no es va poder dutxar». Els afectats tenen un grup de whatsapp i informen del tall i de l’avís a la companyia. Sovint l’arribada del tècnic d’Endesa serveix no només per restablir el subministrament d’una línia, sinó també d’una altra que ha saltat més tard.

El cultiu de marihuana —perceptible olfactòriament només entrar al barri— és un dels principals problemes. L’allau de connexions il·legals creen una sobrecàrrega de la xarxa elèctrica i aleshores salta la llum. La solució arriba amb el canvi del fusible cremat per part de la companyia. Però és una solució que pot durar tan sols unes hores. La veïna que parla amb HORA NOVA ens diu que canviar de companyia tampoc li serviria de gaire «si el cablejat que hi ha al carrer és d’Endesa». Per això demana més seguretat, com ara cables soterrats perquè els fraudulents no puguin punxar-los.

Finalment, la testimoni ens explica amb nostàlgia com era el barri quan hi va arribar l’any 1992: «Era com un poble i hi havia un respecte, però amb el temps s’ha anat perdent. En culpo l’Ajuntament, la Generalitat i sobretot, els assistents socials, tots en tenen la culpa. Han deixat fer tant i tant a aquesta gent, que ara no poden amb ells».


  • Pots consultar l’article ‘Novembre, 23 dies de talls de llum’, aquí. 
  • Pots consultar l’article ‘Endesa: «La xarxa està en bon estat i és la Generalitat qui aprova el pla d’inversions’, aquí. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li