El Consell Comarcal demana al Govern que reprengui el PUOSC

0
1189

Els alcaldes de l’Alt Empordà recorden que els pobles petits no poden fer inversions sense ajudes externes


 

El Ple del Consell Comarcal de l’Alt Empordà té previst aprovar avui una moció per demanar al Govern de la Generalitat que programi un pla plurianual d’inversions pels ens locals (municipis i comarques), similar a l’antic Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC), amb l’objectiu de finançar obres i serveis que promoguin la millora de serveis, equipaments o infraestructures. El Consell d’Alcaldes hi va donar el vistiplau per unanimitat la setmana passada.

A la moció que es presentarà al Ple d’avui es recorda que «des de fa anys, els ens locals a Catalunya, arran de la crisi econòmica i el mal finançament local i autonòmic, han vist reduïda substancialment la capacitat per iniciar inversions en favor de la societat i el territori. En un estat on les transferències corrents del finançament local provenen en la seva majoria en funció del nombre d’habitants empadronats, als municipis més petits demogràficament els és impossible realitzar inversions o obres importants pel manteniment de serveis i infraestructures destinades al bé comú. Generalment, aquests municipis tenen diversos nuclis de població, diversos sistemes d’abastament d’aigua, de clavegueram o d’enllumenat públic, quilòmetres de camins rurals a mantenir, etc., fet que comporta una despesa econòmica important».

Els alcaldes de la comarca recorden que «això té especial rellevància a l’Alt Empordà, que dels seus 68 municipis, 50 tenen menys de 1.000 habitants, 11 estan entre 1.000 i 5.000 habitants, 6 estan entre 5.000 i 20.000, i únicament Figueres supera els 20.000» I afegeixen que «la prestació de serveis i la millora d’infraestructures i equipaments són elements clau per garantir la fixació de població al territori i la millora de la qualitat de vida, sobretot en entorns rurals». Per això quan el ple l’hagi aprovat formalment, la moció s’enviarà a la Generalitat, a tots els grups parlamentaris, a tots els municipis de l’Alt Empordà i a la resta de consells comarcals del país.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li