El Congrés aprova definitivament la reforma laboral

0
793
La reforma laboral ha superat aquest dijous l’últim tràmit a les Corts espanyoles després d’una votació en què els grups han eliminat del text algunes de les esmenes més dures introduïdes al Senat. El ministre Corbacho ha assegurat que la reforma laboral generarà confiança i adaptarà el model laboral als reptes del futur. El PP ha destacat la ‘soledat’ del govern espanyol, mentre ERC i ICV han fet una crida a la vaga general per ‘obligar Zapatero i Corbacho a rectificar’. Els sindicats han engegat aquest dijous la maquinària de la vaga general en un acte a Madrid al qual han assistit 15.000 delegats sindicals de tot l’Estat.

L’última votació al Congrés abans de l’aprovació definitiva ha permès eliminar del text algunes de les esmenes que hi havia introduït el Senat, com les que apuntaven a l’acomiadament per absentisme laboral. Queden intactes els eixos bàsics del projecte així com la disminució de 100 a 30 dies del període en què els aturats que reben prestació poden rebutjar rebre cursos de formació. 

La reforma s’ha aprovat en una sessió en què el ministre de Treball ha comptat amb el suport del president espanyol, present al debat i a la votació. Totes les formacions excepte el PSOE han rebutjat una reforma que consideren inadequada per resoldre els problemes actuals del mercat de treball, i que asseguren que no contribuirà de forma decisiva a crear llocs de treball.

Per contra, el ministre Corbacho ha afirmat que es tracta d’una reforma ‘equilibrada’ i ‘ambiciosa’ que planta cara a la temporalitat i que facilita la contractació per part de les empreses. El ministre ha destacat que la reforma reforça la flexibilitat interna de les empreses i incrementa les oportunitats dels desocupats de trobar feina, especialment els joves. 

ERC i ICV han criticat durament una reforma que, al seu entendre, es decanta clarament per l’abaratiment dels costos de l’acomiadament i no crea les bases per a un mercat laboral de qualitat. El diputat d’ERC Joan Tardà ha afirmat que després de la votació d’aquest dijous tan sols queda ‘sortir al carrer’ per fer ‘rectificar Zapatero’. ‘Una vaga té un cost social’, ha dit, però ‘encara és més costós’ trencar les bases de l’Estat del benestar. 

El diputat de CiU Carles Campuzano ha qualificat la reforma ‘d’oportunitat perduda’, perquè tot i els ‘avenços’ en algunes de les propostes de la seva formació no introdueix la ‘claredat’ que necessitava el mercat laboral. Segons CiU, aquesta reforma laboral no proporciona la ‘confiança’ que necessiten les empreses. ‘Amb aquesta reforma no tindrem un mercat de treball més eficient per les empreses ni més just per als treballadors’, ha dit. 

El PP també ha criticat durament la reforma i ha destacat la ‘més absoluta soledat’ del govern espanyol en la seva aprovació. Segons el PP, la reforma no permet introduir al mercat de treball la flexibilitat que demana, i és obra d’un govern que ‘ha destrossat el país, ha trencat totes les costures de l’estat del benestar, ens ha fet més pobres, i ha traït l’esperit dels pensionistes i treballadors’. 

Per contra, el diputat del PSOE Jesús Membrado ha acusat els populars d’oposar-se a la reforma únicament per motius partidistes. El partit de Rajoy, ha dit, ‘ha buscat el desgast i s’ha aliat amb les tesis més desreguladores sense donar la cara’. ‘Entre el rebuig programàtic i l’oportunisme de la dreta hem hagut de treure una reforma i de forma equidistant entre les postures’, ha dit, però el resultat ‘no rebaixa indemnitzacions per acomiadament ni rebaixa els drets dels treballadors’. 

La vicepresidenta econòmica del govern espanyol, Elena Salgado, també ha defensat la reforma en declaracions radiofòniques on ha apuntat que les modificacions permetran que l’economia espanyola millori la seva competitivitat i una major flexibilitat en el mercat laboral. El ministre de Foment, José Blanco, també ha apuntat en un esmorzar informatiu que ‘convé que els sindicats interioritzin tan aviat com sigui possible que aquesta és una reforma positiva per als treballadors’.

Pròrroga dels 426 euros 

El Congrés també ha convalidat amb el vot de totes les formacions la segona pròrroga de l’ajuda dels 426 euros als desocupats de llarga duració que han esgotat la prestació d’atur. En aquesta ocasió es tramitarà també com a projecte de llei després que els grups ho hagin sol•licitat. Segons el ministre Corbacho, en els 13 mesos en què ha estat el marxa, la mesura ja ha beneficiat 190.000 persones. 

Els sindicats escalfen motors del 29-S

CCOO i UGT han escalfat els motors de la vaga general en una concentració al pavelló de Vista Alegre on han assistit prop de 15.000 delegats sindicals. L’acte forma part de la campanya d’informació i sensibilització de la vaga general que els sindicats esperen que forci una rectificació per part del govern espanyol. 

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li