El comte Ponç Hug IV i Fages de Climent, els protagonistes del Terra de Trobadors

0
1470

Es renovarà el mercat i hi haurà activitats familiars, actuacions musicals i conferències del 7 al 9 de setembre


 

Ja s’han confirmat les dates d’un festival medieval de referència de Catalunya: el Terra de Trobadors, de Castelló d’Empúries, que arribarà a la 28a edició el 7, 8 i 9 de setembre. En paraules de l’alcalde, Salvi Güell: «En la darrera edició va atraure 42.000 persones de tot el país, i aquest 2018, amb la intenció de superar aquesta xifra, s’han programat més de 200 activitats destinades a tot tipus de públic».

GRAN IMPLICACIÓ. El director artístic certamen, Isaac Morera, en destaca la implicació de les 32 entitats del municipi, que aplega unes 500 persones: «en són el pal de paller, el punt fort», afirma. Entre aquestes associacions hi ha la renovada Cort d’Empúries, que, com explica Sònia Duñach, membre de l’entitat, «treballa des de fa setmanes per participar en una desena d’activitats que es faran al festival amb la intenció de conservar i divulgar la història i la cultura de la nostra terra». I és que, com és de costum, les més de dues-centes activitats, com el concert de la formació alemanya Corvus Corax, les lluites d’Alma Cubrae, l’espectacle de foc d’Excalibur o els combats de Despertaferro, giraran al voltant d’un eix històric. Aquest any, s’explorarà l’època del comte Ponç Hug IV d’Empúries, el trobador que, entre el 1277 i el 1313, va iniciar la construcció del pont Nou de la vila i va lluitar contra la invasió francesa del 1285. També es recordarà el llegat del considerat últim trobador: Carles Fages de Climent, amb motiu del 50è aniversari de la seva mort.

LES NOVETATS. Com a novetat es recuperarà l’animació del bordell, «tants anys reclamat per tothom», com comenta la regidora de Cultura, Margarita Gelabert, i es permetrà l’accés, per primer cop, a la sinagoga medieval. El mercat es reestructurarà amb més de 100 parades i demostracions d’oficis antics.

VESSANT CULTE. Pel que fa al Cicle de Conferències Miquel Pujol Canelles, dirigides pel coordinador del certamen i responsable del Centre d’Estudis Trobadorescos i de l’Any Fages, Jordi Canet, el doctor en Filologia Catalana Xavier Redondo oferirĂ  la conferència «Ponç Hug IV d’EmpĂşries i Ramon Muntaner» a la capella de Santa Clara, on tambĂ© es farĂ  la lectura d’El bruel, de Fages amb la companyia Tequatre el 6 de setembre. Per altra banda, a la sala Gòtica tindran lloc les xerrades «Plurimum salis et fellis: l’humor en els epigrames de Marcial i de Carles Fages de Climent», a cĂ rrec del llatinista Antoni Cobos i «Els darrers EmpĂşries i l’arribada del Gòtic al nord-est catalĂ  (1261 – 1322)» del doctor en Història Medieval Josep Maria Gironella. Per altra banda, en el Cicle de MĂşsica Culta Medieval So de Lonh, s’han programat les actuacions de la formaciĂł Mos Azimans a la BasĂ­lica del municipi i de Locus Desesperatus, un espectacle de mĂşsica medieval i dansa contemporĂ nia a la capella de Santa Clara.

EL PRIMER TAST. Amb tot, el primer tastet del Terra de Trobadors 2018 serà l’1 de setembre: amb la recreació a la platja de la invasió de l’exèrcit francès en època de Ponç Hug IV i un sopar medieval amb totes les entitats a la plaça de les Palmeres.

Leave a Reply

avatar
   
Notificar-li